Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil hindre senking av gamle fregatter

Norsk Returmetallforening vil sikre at stålet i KNM Bergen og KNM Trondheim gjenvinnes.

BLINK: Fregattene KNM Narvik (F304) og KNM Bergen (F301) ved fregattkaien på Haakonsvern Orlogstasjon den gangen de fremdeles var i drift. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
BLINK: Fregattene KNM Narvik (F304) og KNM Bergen (F301) ved fregattkaien på Haakonsvern Orlogstasjon den gangen de fremdeles var i drift. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Returmetallforening oppfordrer Miljøverndepartementet til å fastsette regler som hindrer at de gamle fregattene KNM Bergen og KNM Trondheim blir senket, og som sikrer at stålet i skipene gjenvinnes.


De to utrangerte fregattene ligger nå ribbet for utstyr i Ramsund Orlogsstasjon i Nordland, klargjort for målskyting når Forsvaret i 2011-2012 etter planen skal teste sine nye sjømålsmissiler.

Den 12. juni 2002 ble fregatten KNM Stavanger senket av en torpedo under en skyteøvelse i Vestfjorden mellom Myken og Røst.

Frykter gjentakelse

Norsk Returmetallforening - en bransjeforening i Norsk Industri - frykter at KNM Bergen og KNM Trondheim skal få samme skjebne som KNM Stavanger, og bli senket av en fulltreffer på en framtidig skyteøvelse.

I et brev til Miljøverndepartementet viser foreningen til en uttalelse fra Statens forurensningstilsyn (SFT) i oktober i fjor, der spørsmålet var om senking av skipene vil være i strid med forurensningsloven.

SFT konkluderte med at det vil være lovbrudd å senke utrangerte fregatter hvis formålet er å bli kvitt skipene. Derimot vil det ikke være lovbrudd dersom en fregatt benyttes som mål for skyteøvelser, og skipet synker uten at dette var hensikten.

Klar anbefaling

SFT anbefalte samtidig at Forsvaret tar utrangerte skip ut av bruk som målfartøy før skipene er så skadet at det er fare for at de synker. «Stålet bør gjenvinnes», er SFTs klare råd.

Norsk Returmetallforening viser til denne uttalelsen, og skriver at Miljøverndepartementet har tilstrekkelig faglig grunnlag for å realitetsbehandle saken. Foreningen ber om at det må fastsettes regler som hindrer senking, og sikrer at skipene sendes til gjenvinning.

- Vi har aldri sagt at vi skal senke fartøyene. Vi håper å beholde dem så lenge som mulig og hogge dem til slutt, sier kommandørkaptein Stein Alsaker i Forsvarets logistikkorganisasjon til NTB.

Han tilføyer at Forsvaret aldri kan garantere at senking ikke vil skje som følge av testskytingen.

(NTB)

 

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling