Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil hjelpe heroinavhengige Stephen (19)

Møtet med rusavhengige Stephen Kristoffer Blüme (19) gjorde et dypt inntrykk på helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). De var enige om mye.

FANT TONEN: Stephen Kristoffer Blüme og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fant raskt tonen da de møttes utenfor Oslo sentralstasjon. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
FANT TONEN: Stephen Kristoffer Blüme og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fant raskt tonen da de møttes utenfor Oslo sentralstasjon. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| For én måned siden skrev Dagbladet om Stephen som til tross for sin unge alder har vært heroinavhengig i fem år. På grunn av strenge regler for legemiddelbehandling av rusavhengige risikerer han å måtte vente seks år til. Aldersgrensen er nemlig 25 år for å få metadon lovlig.

I dag kjøper Stephen metadon illegalt på Plata ved Oslo sentralstasjon, men det er ingenting han heller vil enn å få leve et vanlig liv uten stoff.

Nå varsler helseministeren at det ligger an til en oppmyking som kan gjøre det lettere for Stephen å få den behandlingen han mener han trenger.

- Nye retningslinjer har vært ute på høring, og de kommer snart på mitt bord. Det kan ikke være sånn at folk stenges ute fra metadonbehandling bare fordi de er under 25 år. Folk må få en individuell behandling, sier Strøm-Erichsen til Dagbladet.

Sviktet
Helseministeren reagerte raskt da hun fikk se Dagbladets første reportasje om Stephen. Etter en fryktelig tøff oppvekst ble han tatt hånd om av barnevernet fra han var 13 år. Han ble plassert på en institusjon, og det tok ikke lang tid før han var heroinavhengig. Siden han var 15 år, har han vanket på Plata.

- Han vil jeg treffe, utbrøt Strøm-Erichsen.

Det ble et sterkt møte mellom Stephen og helseministeren. De to snakket om oppveksten hans, om hvordan Stephen følte seg motarbeidet og sviktet av leger, barnevern og hjelpeapparat, og om heroinhelvete. De var enige om at mye må gjøres.

- Det er hjerteskjærende og til å få tårer i øynene av å høre historien til Stephen. Når han først skal bli tatt hånd om av det offentlige hjelpeapparatet, svikter det også. Det aller, aller viktigste er å unngå at barn opplever det han har opplevd, sier Strøm-Erichsen.

Oslo 20091203. Helseminister Strøm-Erikssen møter rusavhengige Stephen som ber om metadonbehandling. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
Oslo 20091203. Helseminister Strøm-Erikssen møter rusavhengige Stephen som ber om metadonbehandling. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Stephen skryter av støtten han har fått fra sin rusfrie kjæreste.

- Hun har vært så sterk og hjulpet meg gjennom alt, forteller Stephen.

Han opplevde også et vendepunkt da han fikk ny ruskonsulent.

- Heldigvis har jeg nå fått en ruskonsulent som er veldig flink. Hun tar tak i meg, gir meg et spark bak og tvinger meg til å møte opp når jeg skal, forteller Stephen.

- Hva kan jeg gjøre?
Nå er han optimist. En overlege innen Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) har personlig lovet å hjelpe, og Stephen tror han skal få metadon i løpet av kort tid.

- Jeg har bare vært helseminister litt over en måned, men hva er det viktigste jeg kan gjøre for deg og andre i samme situasjon? spurte Strøm-Erichsen.

Oslo 20091203. Helseminister Strøm-Erikssen møter rusavhengige Stephen som ber om metadonbehandling. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
Oslo 20091203. Helseminister Strøm-Erikssen møter rusavhengige Stephen som ber om metadonbehandling. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Det er ikke lett, men folk må behandles individuelt. Jeg er både litt for og litt mot at 19-åringer skal kunne få metadon. For noen er det riktig, for andre ikke. Men det må være strengt, sier Stephen.

- Det er jeg enig i. Det er også veldig interessant å høre at du har hatt så stor nytte av ruskonsulenten som tok tak i deg, svarte Strøm-Erichsen.

- Det hadde jo kanskje hjulpet om du tok en telefon, repliserte Stephen.

- Haha. Kanskje det. Hvis alt annet går galt, får du komme på kontoret mitt, sa Strøm-Erichsen og smilte.

Så ga de hverandre en klem.

- - Jeg unner deg virkelig å leve et vanlig liv som du ønsker. Du er så ung, og du har så mye ressurser at du må klare det, sa Strøm-Erichsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media