Vil hjelpe homofile innvandrere

For første gang bevilger Kommunaldepartementet penger til forskning på hvordan det er å være homofil innvandrer i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet er å finne ut hva slags holdninger de homofile egentlig møter i sitt eget miljø, og hva som er myter skapt av nordmenn. Erna Solbergs departement ønsker også å få en pekepinn på hvor mange homofile innvandrere det finnes her i landet.

- Vi vet altfor lite om hvordan det er å være homofil og lesbisk innvandrer i Norge. Derfor setter vi av 370 000 kroner i høst som utelukkende skal gå til forskning og kartlegging av disse lukkede miljøene, sier statssekretær i Kommunaldepartementet, Kristin Ørmen Johnsen, til Dagbladet.

Pengene lyses ut i slutten av august, og departementet ønsker også å videreføre prosjektet neste år.

Tabu

- Vi vet at homofili i enkelte muslimske land betyr dødsstraff, og at det er forbudt ifølge muslimsk lov, sier statssekretæren.

- Mange har det svært vanskelig, men vi må få mer kunnskap, slik at vi kan sette i gang treffsikre tiltak for å hjelpe de menneskene det gjelder, sier hun.

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae (H), er svært positiv til initiativet fra departementet. Den homofile byrådslederen har startet et prosjekt i regi av Oslo kommune for å hjelpe innvandrere med homofil legning. Historiene de forteller, har rystet ham.

- Homofile innvandrere blir ikke akseptert. Skulle de bli oppdaget, blir svært mange truet, isolert eller tvangsgiftet. Derfor er det positivt at departementet tar et slikt initiativ, for denne problemstillingen blir mer og mer aktuell etter som flere innvandrerungdommer vokser opp i Norge, sier Lae til Dagbladet.

Myter

Kommunaldepartementet håper at et forskningsprosjekt også kan avdekke hva som er myter og hva som er faktiske holdninger i innvandrermiljøer.

- Vi ønsker blant annet å få vite om det er slik at man i muslimske miljøer tror at homofili er et vestlig fenomen, og at det er en grunn til at så mange fornekter det. Eller om det er slik at vi nordmenn bare tror at det er slik, sier Kristin Ørmen Johnsen.

Hun håper forskningsprosjektet kan skape debatt både i og utenfor innvandrermiljøene.