- Vil hjelpe jentene betydelig

Hege Storhaug glad for at foreldelsesfristen for kjønnslemlestelse forlenges.

BEDRE SEINT ENN ALDRI Hege Storhaug i HRS er glad for lovendringen om foreldelse av kjønnslemlestelse, og håper neste skritt blir obligatorisk underlivssjekk. I første om gang blir det bare frivillig underlivssjekk. Foto: Jeanette Landfald
BEDRE SEINT ENN ALDRI Hege Storhaug i HRS er glad for lovendringen om foreldelse av kjønnslemlestelse, og håper neste skritt blir obligatorisk underlivssjekk. I første om gang blir det bare frivillig underlivssjekk. Foto: Jeanette Landfald Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Tidligere denne uka skrev Dagbladet at justisminister Knut Storberget og regjeringen gikk inn for å forlenge foreldelsesfristen for kjønnslemlestelse.

I dag vedtok et enstemmig Odelsting at fristen nå skal løpe fra offeret fyller 18 år - ikke fra da forbrytelsen fant sted. 

- Dette er et svært alvorlig overgrep mot barn, og det er viktig at de nå får muligheten til å vurdere dette på et selvstendig grunnlag når de blir gamle nok til å skjønne hva det er, sier Storberget. - Vil hjelpe betydeligI Odelstinget ble det samtidig vedtatt at bestemmelsen skal tre i kraft straks. Det betyr at forhold som ennå ikke er foreldet vil bli forlenget ut fra når fornærmedes fyller 18 år.

Den gamle bestemmelsen i straffeloven slo fast at foreldelsesfristen skal regnes fra den dagen det straffbare forholdet stanset, og foreldelsesfristen for kjønnslemlestelse og grov kjønnslemlestelse var henholdsvis på fem og ti år. Det betyr at dersom ei jente ble omskjært som femåring ville forholdet være foreldet når hun ble 15 år.

Hege Storhaug i Human Rights Service er glad for lovendingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer