Vil hjelpe Mehmet

SV vil innføre en dispensasjonsmulighet i Bioteknologiloven slik at Mehmet kan få hjelp i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig vil partiet etablere en uavhengig etisk komité som skal avgjøre søknader om dispensasjon fra loven.

- I forbindelse med behandlingen av Mehmet-saken vil vi foreslå dette for SVs stortingsgruppe, sier partiets helsepolitiske talsmann, Olav Gunnar Ballo, til NTB.

Han viser til at Storbritannia har en slik medisinsk etisk komité der man har behandlet en sak som er lik Mehmets sak. Ballo regner med at Mehmets foreldre vil søke en norsk medisinsk etisk komité om dispensasjon og at det blir den første saken en slik komité behandler.

- SV sikrer dermed at loven ikke står i veien for den beste behandlingen for Mehmet, samtidig som det ikke kan være Stortinget som avgjør hver enkelt pasients sak i framtida, sier Ballo.

- Vi foreslår at den medisinsk etiske komiteen skal være uavhengig både av regjering og storting, fastslår SVs helsepolitiske talsmann.

Han viser til at Stortinget har satt som mål å behandle denne saken ferdig i løpet av mars. Det kan ta lengre tid å få på plass en lovendring som både åpner for dispensasjon og sørger for å oppnevne den medisinsk etiske komiteen.

- Vi håper det kan bli et bredt flertall i Stortinget for en slik dispensasjonsmulighet, selv om det er ulike syn på bioteknologiloven, sier Ballo.

FÅR HJELP: Med SVs helomvending kan Mehmet få transplantert vev fra en bror eller søster som ikke har sykdommen.
SNUR: Olav Gunnar Ballo og SV vil gi Mehmet dispensasjon fra bioteknologiloven.