Vil hjelpe menn som kjøper sex

Prostitusjon er ikke bare et kvinneproblem. Nå vil Ressurssenteret for menn hjelpe mannfolk til å slutte å kjøpe sex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Derfor kjøper menn sex

- Det må både en kjøper og en selger til for at prostitusjon skal være mulig. For å bli kvitt problemet må vi også fokusere på den halvparten som kjøper sex, sier daglig leder ved Ressurssenteret for menn (Reform), Per Kristian Dotterud.

Sammen med rådgiver ved senteret Ulf Rikter-Svendsen har han søkt om midler for å starte kundesenter for mannlige sexkjøpere.

Avhengig av sexkjøp

- Noen menn bruker flere timer foran PC-en nattetid hvor de kikker etter potensielle prostituerte, og får enorme telefonregninger. Menn finner ofte hemmelige rom for å uttrykke seg. Det å kjøpe sex blir for mange en ventil for å få utløp for frustrasjon, en alternativ måte å uttrykke følelser på, sier Dotterud.

De ønsker å ansvarliggjøre norske menn.

- Dette er et spørsmål om holdninger. I Sverige har det blitt startet liknende kundeprosjekter i Göteborg. Erfaringene derfra er at flere av sexkundene gjerne vil ut av det de selv oppfatter som skambelagte, tvangsrettede handlinger, sier Rikter-Svendsen.

Han forteller at mange mister kontrollen på sexkjøpene, og ikke klarer å stoppe. Avhengigheten kan sammenliknes med alkohol og tobakk.

Ikke synd på

De to mener at flere av de norske sexkundene kan ha problemer med å knytte seg til kvinner, men at sexkjøp likevel ikke kan unnskyldes.

- Det er ikke synd på en som kjøper sex. Menn skal vite at det å kjøpe sex ikke holder mål. Men vi mener at mennene må ta ansvar for sin egen situasjon, og vi ønsker å etablere et tilbud for dem som egentlig ikke ønsker å kjøpe sex, forteller Dotterud.

Terskel

Norske menn må ta et oppgjør med egne holdninger, mener de. Det er ikke nok at kvinnebevegelsen setter søkelyset på problemet, mennene må også gjøre det.

- Vi må være villige til å ta grep om mannskulturen. Akkurat som vi må ta et oppgjør med voldskulturen, må vi ta et oppgjør med kjøp av sex, sier de.