Vil hjelpe ofrene

STAVANGER (Dagbladet): Flere justispolitikere reagerer på at de etterlatte i Baneheia-saken blir avskrevet med 100.000 kroner hver i erstatning for de grufulle drapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Ap, Frp og KrF lover å se på saken.

I går skrev Dagbladet at foreldrene til Baneheia-ofrene ser ut til å bli snytt for mesteparten av erstatningen de er tilkjent. Etter de gjeldende regler for voldsoffererstatning skal de etterlatte få dekket hele beløpet på 1,7 millioner fra staten. Men fordi drapene skjedde før loven trådte i kraft 1. juli 2001, får de bare 400000 kroner.

Foreldrenes bistandsadvokater kommer til å ta kontakt med Stortinget og regjeringen. De vil be om at det blir utvist skjønn, ettersom dommen falt lenge etter at de nye reglene ble innført. Alt tyder på at de vil bli møtt med velvilje.

- Dette høres urettferdig ut, og jeg tror folk flest også vil oppfatte det slik. Derfor må vi være villige til å vurdere en overgangsordning. Dette er en helt ny problemstilling for meg, og kanskje fins det motargumenter. Men dette er en sak vi må se på, sier Gunn Karin Gjul (Ap).

Må bruke skjønn

- Umiddelbart oppfatter jeg også dette som urettferdig. De etterlatte blir jo tilkjent et beløp som alle vet de ikke kommer til å få, sier Einar Holstad fra KrF. Han føler med foreldrene, som på toppen av alle lidelsene også ser ut til å tape penger.

- Skal systemet vårt ha troverdighet, må vi ha overgangsordninger som er rettferdige og viser at samfunnet bryr seg. Her må vel det politiske landskapet utvise skjønn. Men når det gjelder en så profilert sak, vil det være uklokt å si noe bastant med en gang. Vi må bruke litt tid på dette, sier Holstad.

Dørum tier

Jan Arild Ellingsen, justispolitiker for Fremskrittspartiet, fatter også interesse for saken.

- Personlig har jeg ingen problemer med å se på mulige overgangsordninger. Det er langt på vei en selvfølge at vi gjør unntak når nye regler slår urimelig ut, sier Frp-politikeren.

Men justisministeren selv, Odd Einar Dørum (V), holder munn. Gjennom informasjonsrådgiver Julie Øybø sier Dørum at han ikke vil kommentere Baneheia-saken, ettersom den ikke er helt ferdigbehandlet i rettsapparatet.

BANEHEIA-OFRENE: Hans Christian Brekke, Ada Sofie Austegard, Klara Sløgedal og Svein Falkenberg satte seg på juryens seter da dommen ble opplest 13. februar. De etterlatte ble bare tilkjent 100 000 kroner hver.