Ny corona-variant i Sør-Afrika:

- Vil hjem til egen seng

Bjarte Onsrud og familien har i flere timer vært coronafast på et fly i Nederland etter en to ukers ferie i Sør-Afrika.

STUCK: Abigail Onsrud (32) og Bjarte Onsrud (33) har foreløpig vært fast på flyet fra Sør-Afrika i over tre timer. Foto: Privat
STUCK: Abigail Onsrud (32) og Bjarte Onsrud (33) har foreløpig vært fast på flyet fra Sør-Afrika i over tre timer. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Bjarte Onsrud og kona Abigail, sammen med sine to barn på to og tre år, satte seg i går på flyet i Johannesburg etter en to uker lang ferie i Sør-Afrika.

Bjarte rakk å få med seg nyheten om den nye virusvarianten, B. 1.1.529, som var oppdaget i blant annet Sør-Afrika, men fikk ikke noe informasjon fra flyselskapet om at det kunne bli problematisk på hjemturen.

De hadde altså ikke sett for seg at de ville bli coronafast på flyet i flere timer da de landet i Nederland.

For mens familien på fire var i lufta, meldte flere europeiske land, blant dem Nederland, at de stanser flytrafikken fra en rekke land i det sørlige Afrika.

Coronafast

Klokka elleve landet flyet deres i Nederland. Først da fikk de beskjed om at de ikke fikk forlate flyet på grunn av frykt for den nye virusmutasjonen, forteller paret.

- Vi skulle først få gå av flyet klokka ett, men det ble ikke noe av. Nå venter vi på ny beskjed om når vi kan gå av, forteller Onsrud.

Dagbladet snakker med Onsrud like før klokka 14. Da sitter fortsatt alle passasjerene på flyet.

- Det går greit. Vi har fått drikke og sånt, men barna begynner å bli litt utålmodige, sier familiefaren.

De har foreløpig ikke fått noe mat, da helsemyndighetene ikke har tillatt KLM å supplere flyet med mat. Familiefaren sier imidlertid at de fikk en god frokost, og at det foreløpig ikke er krise.

- Vi har fått beskjed om at vi skal busses til et testsenter og til et avlukka sted på flyplassen for å få mat.

Når det skjer, vet han imidlertid ikke.

Ikke bekymret

Går alt etter planen skal familien fly hjem til Norge halv ni i kveld.

- Det hadde vært deilig å komme hjem til egen seng nå, sier Bjarte.

Onsrud roser kabinansatte som prøver etter beste evne å informere om hva som skjer videre. Ellers er folk i flyet rolige og behersket tross noe rastløshet, ifølge Onsrud.

Den nye coronavarianten bekymrer imidlertid ikke Bjarte og familien.

- Vi er fullvaksinert og unge og friske, så for vår del er vi ikke bekymret. Vi har heller ikke vært i den delen av Sør-Afrika hvor utbruddet har vært, sier Onsrud.

- Vi skal testes og regner med god oppfølging, legger han til.

RÅD: Byrådsleder Raymond Johansen oppfordrer Oslofolk til å bruke munnbind i butikker, på kjøpesentre, på kollektivtrafikken og i taxi. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet TV. Marthe S. Lien / Dagbladet. Vis mer

Stans av flytrafikk

Virusvarianten B. 1.1.529 ble først oppdaget i Botswana i Afrika.

Den nye varianten har mutasjoner til felles med tidligere bekymringsvarianter. FHI er «ikke bekymret per nå, men ekstra på vakt».

- Absolutt en som det er viktig å følge med på framover, sier seniorforsker og seksjonsleder Karoline Bragstad i Seksjon for influensa og annen luftsmitte i Folkehelseinstituttet

- B. 1.1.529 er virkelig en endret utgave av SARS-CoV-2-viruset. Vi vet ennå svært lite om den nye varianten og den er inntil videre påvist i svært få tilfeller, sa Bragstad til Dagbladet tidligere.

Storbritannia og flere andre land har allerede stanset all flytrafikk fra land som Sør-Afrika, Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe og Botswana i forbindelse med varianten B. 1.1.529.

EU-kommisjonen foreslår å stoppe flyreiser fra flere land sør i Afrika etter det nye funnet, skriver Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer