Vil holde juryen hemmelig

Om noen få uker skal Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen møte i lagmannsretten. Men juryen skal holdes hemmelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Agderposten.

Saken mot Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen gikk for byretten i Kristiansand i april og mai. 7. januar starter ankesaken for lagmannsretten i Arendal Tinghus.

Under den forrige behandlingen av saken var domstolen forsterket med to dommere i stedet for én og dessuten flere lekfolk. I Arendal skal en jury bestående av lekfolk ta stilling til skyldspørsmålet.

Førstelagmann Asbjørn Nes Hansen skriver i en orientering til pressen at «Det er heller ikkje tillate med fotografering og opptak av lagrettmedlemmene, korkje einskildvis eller samla, for å skjerme dei mot påverking av utanforståande som kan kjenne dei att,» siterer Agderposten.

Grunnen for forbudet er at førstelagmannen ønsker å verne juryen mot press fra folk som kan kjenne igjen jurymedlemmene og ønske å påvirke dem.

Dommeren har selv rett til å bestemme over egen rettssal, men etter at retten er hevet, kan han ikke hindre fotografering av juryen som skal ta stilling til om Jan Helg e Andersen og Viggo Kristiansen skal dømmes for drapene på Stine Sofie Sløgedal og Lena Paulsen.

Andersens forsvarer Ben Fegran sier til Agderposten at forbudet er positivt.

- Dette er jo en svært spesiell sak, sier han til lokalavisa. Juryen er forpliktet til å fatte sin beslutning kun på grunnlag av det som skjer i rettssalen. Fegran tror likevel at barnedrapssaken er så spesiell at det kan være lett for jurymedlemmene å bli påvirket når dommen skal felles.