Vil holde Stortinget utenfor

Høyre og Frp overkjører Høyre-ledet utvalg om åpenhet og kontroll av regjeringen. - Helt utrolig, sier Ap-slugger Dag Terje Andersen, som ser en voksende ukultur i regjeringen. - Uholdbart, konkluderer Rødt.

OOPS: Her går det nesten galt, igjen. Her under statsminister Erna Solbergs pressekonferanse onsdag 14. april. Video: Regjeringen.no Vis mer
Publisert

Høyre og Frp vil gå mot Harberg-utvalget og si nei til at Stortinget og Sivilombudet kan få innsyn i regjeringsnotater.

Det framkommer av en uttalelse fra Stortingets presidentskap til kontroll- og konstitusjonskomiteen, bortgjemt på Stortingets hjemmesider. Uttalelsen dreier seg om behandling av ny Sivilombudslov.

- Helt utrolig

Opposisjonen rister på hodet over det de oppfatter som et angrep på Stortingets kontrollmyndighet over regjeringen.

- Høyrepartiene forsøker å få Stortinget til å vedta lovverk som fratar Stortinget kontrollmyndighet over regjeringen. Det er helt utrolig, sier Ap-veteran Dag Terje Andersen til Dagbladet.

Regjeringsnotater kalles ofte R-notater, og er sentrale dokumenter i regjeringens arbeid. Høyre og Frp vil i tillegg nekte innsyn i «dokumenter direkte knyttet» til disse.

Mot Høyre-ledet utvalg

Innstillingen fra Høyre og Frp går dermed på akkord med konklusjonen fra Harberg-utvalget, ledet av Høyre-topp Svein Harberg.

Svein Harberg (H) bedyrer at han ikke er snurt over at hans utvalg overkjøres av hans eget parti.

- Dette er en helt naturlig, demokratisk prosess, sier han til Dagbladet.

- Forskjellen er ikke stor for utførelsen av Sivilombudets arbeid. Dette er en diskusjon om prinsippet, legger han til.

Utvalget sa enstemmig ja til å gi Sivilombudet innsyn i R-notater.

Dag Terje Andersen er tydelig på at Arbeiderpartiet kommer til å stemme imot forslaget selv om partiet ligger an til å få regjeringsmakt til høsten.

- Det må være litt fristende å stemme ja?

- Det er pikant. Hvis vi vinner valget så kan partiene som da sitter i opposisjon ha gitt Ap anledning til å drive mer hemmelighold, og da mot våre egne stemmer!

- Men nei. Dette er alvorlig, og vi mener det er feil å unndra R-notater og beslektede notater fra Stortingets innsyn. Dette handler om å bevare Stortingets og Sivilombudets rolle som kontrollør av regjeringen, legger han til.

V enig med H og Frp

Andersen mener innstillingen fra Høyre og Frp føyer seg inn i en lang rekke av vedtak fra borgerlig side som tar sikte på å begrense åpenhet og demokratisk ettersyn.

Tirsdag ettermiddag ble det klart at også Venstre støtter forslaget fra Høyre og Frp.

- Vi har sett en klar tendens til at Solberg-regjeringen forsøker å begrense Stortingets myndighet, oppsummerer Dag Terje Andersen.

- Uholdbart

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes er opprørt. Han påpeker at Harberg-utvalget fant en tverrpolitisk enighet «fra Carl I. Hagen til Bjørnar Moxnes» som regjeringen nå vil overkjøre.

- Uten tilgang til disse notatene vil Sivilombudet måtte jobbe delvis i blinde. Det er helt uholdbart, sier Moxnes.

- Dette vil åpne for at politikere kan sladde dokumenter helt uten kontroll. Det er viktig for oss at det er kontrolløren, ikke den kontrollerte, som skal definere behovet for innsyn, legger han til.

Ved neste sving

Moxnes sier at Solberg-regjeringen er preget av en «hemmelighetskultur».

- Og de tenker vel at dette er nyttig for dem rundt neste sving, selv om de eventuelt skulle tape valget til høsten.

- R-notater til regjeringen, ikke Stortinget eller Sivilombudet?

- Det handler om å avdekke korrupsjon og maktmisbruk, om å styrke demokratiet og sikre at mannen i gata ikke overkjøres av den mektige staten. Det er store og viktige spørsmål, sier Moxnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer