Frode Berg

Vil hyre russisk toppadvokat for å få Frode hjem

Brynjulf Risnes sier at familien vil gjøre alt de kan.

ADVOKATHJELP: Advokaten til familien til Frode Berg (bildet) skal hyre inn toppadvokat fra Moskva. Foto: Martin Gramnæs / Sør-Varanger Avis
ADVOKATHJELP: Advokaten til familien til Frode Berg (bildet) skal hyre inn toppadvokat fra Moskva. Foto: Martin Gramnæs / Sør-Varanger Avis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere grenseinspektør Frode Berg (62) ble tirsdag siktet for spionasje i Russland.

Utenriksdepartementet opplyste samme dag at Berg har fått oppnevnt en russisk advokat, men russiske myndigheter nekter å gå ut med identiteten til vedkommende.

Advokaten til familien Berg i Norge, Brynjulf Risnes, antar at advokaten er oppnevnt av sikkerhetspolitiet, noe som gjør at det kan settes spørsmålstegn ved advokatens uavhengighet.

Risnes har derfor på vegne av familien bestemt at de ønsker å hyre en uavhengig advokat.

- Familien ønsker å gjøre alt de kan for å hjelpe Frode Berg. Vi ønsker derfor å hyre inn en toppadvokat i Moskva som har erfaring med saker knyttet til spionasje og det russiske sikkerhetspolitiet, og som vi vet har et sterkt rulleblad for jobbe selvstendig, sier Risnes til Dagbladet og fortsetter:

- Den eneste som kan ivareta hans interesser er en uavhengig advokat. I alt hemmeligholdet er det ikke mye vi kan få gjort.

Har fire navn

Advokaten sier at de har fire navn på blokka, men han ønsker ikke å si hvem dette er foreløpig.

- Målet er å få på plass en advokat før lille julaften, sier Brynjulf Risnes.

Nyhetsbyrået Interfax skriver at Berg har forklart seg og at nordmannens anke ble skrevet og overlevert av ham personlig. Anken skal behandles av retten i løpet av januar, skriver nyhetsbyrået.

Advokat Risnes sier at han regner med at den nye russiske advokaten vil bli underlagt taushetsplikt av det russiske sikkerhetspolitiet FSB, men sier at det er bedre enn å ha en advokat som er oppnevnt av politiet og som de ikke vet navnet på.

- Familien er bekymret

Risnes sier at de kommer til å søke UD om midler for å hyre inn toppadvokaten, men et avslag om eventuelle midler stopper ikke advokat-prosjektet. Han sier at familien er villig til å gjøre alt for å få Frode Berg hjem. Risnes sier at de skal rådføre seg med departementet.

- Familien er bekymret, men de er glade for at ambassaden har besøkt Berg. Det er ikke grunn til å tro at Berg har blitt utsatt for tortur, men har blitt utsatt for press. Politiske overtoner, spionasje og voldsomt hemmelighold gjør denne saken spesiell og tung for ham. Vi aner ikke hvordan han egentlig har det, sier Brynjulf Risnes.

Risnes sier at de har fått ja fra én av de fire advokatene på blokka, men ønsker ikke å nevne navnet før alt er klart innen lille julaften.

- Det at russiske myndigheter anklager Frode Berg for spionasje betyr at de egentlig anklager PST for spionasje i Russland. Berg blir brukt som gissel mellom myndighetene i denne situasjonen. Det er desto viktigere at norske myndigheter gjør alt de kan for Berg. Det er ikke hans skyld at han har havnet i den situasjonen, mener vi, sier Risnes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer