Vil ikke advare mot å reise til smitteområdene

- Vi kan ikke nekte nordmenn å dra, sier helsemyndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske helsemyndigheter vil ikke fraråde folk å reise til områder rammet av svineinfluensa.

- Å fraråde nordmenn om å dra til de berørte områdene vil få store konskvenser. Vi kan ikke nekte nordmenn om å dra til Spania, Mexico, USA eller andre land som har personer med svineinfluensa eller mistanke om det, sier overlege Bjørn Gunnar Iversen ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt til Dagbladet.

EUs utenriksministre var i dag samlet til et krisemøte om spredningen av svineinfluensaen. Til reportere utenfor kom helsekommissæren med en advarsel.

— Reisende bør unngå å reise til Mexico og USA med mindre det er helt nødvendig, sa EUs helsekommissær Androulla Vassiliou på vei inn til møtet i Luxembourg.

Norge forbereder seg nå nå på en verdensomspennende epidemi - en pandemi.

- Opptil 13 000 døde
I et såkalt worst-case-scenario vil 1,2 millioner nordmenn risikere smitte og opptil 13 000 dø, opplyste helseminister Bjarne Håkon Hanssen under en pressekonferanse i ettermiddag.

- Jeg tror ikke vi vil se et tilfelle som beskrevet i worst-case scenarioet. Det er svært lite sannsynlig, men vi må forberede oss på det, sier overlege Bjørn Gunnar Iversen, som også var på pressekonferansen.

Heller ikke helseminister Hanssen tror Norge kan vil bli rammet så omfattende, men sier at man likevel må forberede seg på det mest alvorlige. Han understreket at det så langt ikke er snakk om en pandemi.

- Min jobb er å planlegge at en pandemi kan komme, legger Hanssen til.

Vaksineprioritet
I formiddag kom den første bekreftelsen på smittede personer i Europa. Både i Sverige og Danmark er personer isolert under mistanke om svineinfluensa, mens en mann i 40-åra som tidligere i dag ble innlagt på sykehus i Haugesund trolig ikke er smittet.

Under pressekonferansen med Hanssen, helsedirektør Bjørn Inge Larsen i Helsedirektoratet og overlege Bjørn Gunnar Iversen fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt, ble det klart at Norge har prioritet på levering av over 9 millioner doser influensavaksine.

Overlege ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt Bjørn Gunnar Iversen (tv), helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og helseminister Bjarne Håkon Hanssen under pressekonferansen mandag der de informerte om svineinfluensaen. Foto:  Håkon Mosvold Larsen  / SCANPIX .
Overlege ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt Bjørn Gunnar Iversen (tv), helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og helseminister Bjarne Håkon Hanssen under pressekonferansen mandag der de informerte om svineinfluensaen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

Per i dag finnes det ingen effektiv vaksine.

Fra WHO gir ordre om å lage denne, vil det være mellom tre og seks måneders ventetid fra bestilling til levering. Norge har også influensamedisiner, som Tamiflu, til én tredjedel av befolkning dersom landet rammes av sykdommen.

Denne forhindrer imidlertid ikke smitte.

- Heldigvis så er dette viruset følsomt for medisinene vi har på lager. Folk vil likevel bli syke, men det blir et lettere sykdomsbilde. Det er bare en vaksine som gjør at folk ikke kan bli syke, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen.

- Lev som vanlig
1600 mennesker personer har nå symptomer på å være smittet, og flere enn 100 mennesker er døde av influensaen i Mexico.

Europas første tilfelle ble bekreftet i Spania i dag, men ingen utenfor Mexico har så langt omkommet.

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen oppfordrer folk å leve som vanlig, men dersom man utvikler symptomer etter reise så bør man oppsøke lege.

- Kontakt lege. Alle vet hvordan det er å få influensasymptomer. Ikke få panikk om at vi ikke har medisiner eller vaksine. Ikke grunn til å kontakte helsetjenesten. Men dersom du har vært i utlandet og føler deg dårlig, så kontakt lege, sier Hanssen.

USA advarer sine innbyggere mot unødvendige reiser til Mexico og EU oppmaner til forsiktighet når man oppholder seg i risikosoner.

FRA SMITTEOMRÅDENE: En reisende fra Mexico får instruksjoner på Madrids flyplass. Spania fikk i dag Europas første bekreftede tillfelle av svineinfluensa. Foto: AFP/SCANPIX
FRA SMITTEOMRÅDENE: En reisende fra Mexico får instruksjoner på Madrids flyplass. Spania fikk i dag Europas første bekreftede tillfelle av svineinfluensa. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Helsemyndighetene oppfordrer til å følge med på Folkehelseinstituttets hjemmeside for oppdatert informasjon.

Her finner du WHOs informasjonsbrosjyre om svineinfluensa.