Vil ikke at barnet skal være hos foreldrene til Marit (20)

- De har et galt inntrykk av hva slags person jeg er, sier den drapstiltalte 23-åringen.

FORTALTE OM SIN BAKGRUNN: Den drapstiltalte 23-åringen. Foto: Privat
FORTALTE OM SIN BAKGRUNN: Den drapstiltalte 23-åringen. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Saken oppdateres fortløpende.

SANDVIKA (Dagbladet): - Jeg vil at datteren skal være hos fosterforeldre til jeg har sonet dommen ferdig og kan være en del av livet hennes, forklarte den drapstiltalte 23-åringen i retten i dag. Han innrømmer å ha drept Marit Randsted Andreassen (20).

- Hvorfor bør hun ikke være hos Marits foreldre, spurte statsadvokat Lars Erik Alfheim.

- Fordi de har et galt inntrykk av hva slags person jeg er, svarte han.

Vil ikke møte 23-åringen Marits foreldre har lagt fram ønske om å få slippe å møte drapsmannen ansikt til ansikt i retten. Tiltalte er derfor plassert i et annet rom med høyttaler mens Marits mor forklarer seg.

På oppfordring fra aktor karakteriserte hun datteren som veldig sta, men også omsorgsfull og som en god samtalepartner.

- Etter at de ble sammen påsken 2008 tok det litt tid før hun tok han med hjem til oss. Hun ante vel at vi ikke ville være så begeistret siden vi hadde hørt at han hatt en vanskelig oppvokst og vært borti stoff, forklarte Marits mor.

- Svær sjalu Hun karakteriserte tiltalte som svært sjalu.

- Hun hadde ekstrajobb i en sportsbutikk, og måtte sende MMS-bilder til han for å bevise at hun var på jobb. Han trodde kanskje hun var hos ekskjæresten, som han hadde gitt beskjed om å holde seg langt unna. Han hadde nesten aldri noen rosende ord til Marit, så vidt vi forsto, selv om hun ikke ville prate så mye om det direkte til oss. Vi hørte aldri at han sa noe positivt om henne, forklarte hun.

Hun fortalte om et turbulent forhold der tiltalte skulle ha svertet henne på Facebook for hele familien før et stort familieselskap. Allerede i oktober 2009 hadde hun bestemt seg for å flytte ut for godt, ifølge moren.

Hun fortalte om økonomiske problemer i forholdet - dels på grunn av begrenset inntekt og dels på grunn av tiltaltes pengespill.

Kontaktet politiet etter trusler Moren fortalte at Marit flyttet hjem til foreldrene igjen 25.januar - fire uker før drapet. Men datteren var alltid med hos samboeren når han skulle ha samvær med felles datter.

- Det var aldri noen vonde ord mellom oss og tiltalte, men han ga uttrykk for at han kjedet seg hos oss, sa hun.

Tirsdag uka hun ble drept, kastet tiltalte de siste eiendelene fra parets felles hjem ut på gårsdsplassen og ringte med trusler:

- Han fortalte Marit at hun ikke skulle føle seg trygg i Asker og at han skulle sette i verk planer som ville ramme hele familien. Da kontaktet vi politiet, fortalte mor i retten.

Marit og foreldrene var bekymret for for den lille jenta fordi tiltalte var sykmeldt for depresjoner. Derfor ble barnevernsvakta tilkalt . Det skjedde tirsdag.

DREPT: Marit Randsted Andreassen (20). Foto: Privat
DREPT: Marit Randsted Andreassen (20). Foto: Privat Vis mer

Barnevernsvakta konkluderte med at det fortsatt skulle være delt ansvar.

Vil ha omsorgen Så hopper aktor Lars Erik Alfheim til fredag - dagen før drapet. Foreldrene passet den lille datteren mens Marit dro på fest med to guttevenner. Avtalen var at foreldrene skulle hente henne klokka 11 lørdag formiddag. Moren ble vekket av at tiltalte ringte ved 08-tiden hjem til dem og la fram nye ønsker for samværsrett.

På spørsmål fra tiltaltes forsvarer Trygve Staff kom mora med denne karakteristikken av barnebarnet:

- Hun er en veldig blid, utadvendt jente som utvikler seg fint.Hun stortrives i barnehagen, der hun nettopp har begynt, forklarte hun og understreket at hun og mannen svært gjerne vil ha omsorgen for barnebarnet.

Hun beskriver datteren som en svært omsorgsfull mor somelsket den lille jenta over alt på jord.

Mora forklarte at hun var sykmeldt i tre måneder og at det går bra med henne nå. Det går også bra med mannen.

- Han har hatt en veldig forståelsessfull arbeidsgiver, forklarte hun og la til at møtet i retten i dag hadde gått bedre enn fryktet.

Mora gikk ut av rettssalen når tiltalte kom inn igjen for å kommentere eks-svigermorens vitneutsagn. Han tilbakeviste påstander i hennes forklaring om at hun var nektet adgang i hans hjem, at han skulle ha betaliong av Marit for at hun skulleværetilstede når han hadde samværet med datteren.

Vanskelig oppvekst Drapstiltaltes forsvarer Trygve Staff inn 23-åringens oppvekst og forhold til vold.

Han har vokst opp på Hadeland og seinere i Kristiansand og på Fauske i Nordland.

- Jeg begynte å røyke hasj da jeg bodde i Kristiansand, men sluttet før jeg flyttet til Fauske. Der begynte jeg med amfetamin etter press. Jeg var i et hardbarket narkomiljø der, forklarte han i retten.

- Sluttet da jeg traff Marit Så flyttet han til en bror i Asker, og holdt seg rusfri i ett år før han begynte å røyke litt hasj igjen.

- Men jeg sluttet da jeg traff Marit, og jeg har ikke noe problem med stoff, forklarte 23-åringen.

På spørsmål fra advokat Trygve Staff sa 23-åringen at han ikke har brukt rusmidler i Oslo kretsfengsel.

- Men det er så utrolig lett å få tak i der, og jeg vil helst komme bort fra stoffpresset der.

- Alle følelsene kom samtidig Tiltalte bekreftet i retten sin politiforklaring om at han hadde tenkt på å drepe Marit, men at det ikke var planlagt.

I samtaler med to kamerater han var ute på byen med kvelden før, sa han at ahn ikke lengre hadde slike tanker, og at han hadde bestemt seg for å leve sunt og tenke positivt. Han gjentok at drapet var et resultat av at det svartnet for ham.

- Hvorfor gikk det så skrekkelig galt, spurte forsvarer Trygve Staff.

- Det var vel fordi alle følelsene kom på samme tid, svarte tiltalte.

Antidepressiva Han forklarte at han får antidepressiva og sovemidler på resept fra lege. Han er tillitsvalgt ganggutt i Oslo fengsel og sier han er godt likt av de ansatte og innsatte.

Han la fram gode erfaringer fra arbeidslivet, først som kranfører på Stord og det siste året i et lokalt firma i Asker. Han ville være mest mulig hjemme mens samboeren var gravid.

I Oslo fengsel har han besøk en gang i uka av psykolog.

- Det er vanskelig noen ganger, men stort sett er det fint å ha henne å prate med så lenge jeg må være der, forklarte han.

HER BLE HUN DREPT: Marit Andreassen (20) ble drept av eks-samboeren.  Foto: Jacques Hvistendahl
HER BLE HUN DREPT: Marit Andreassen (20) ble drept av eks-samboeren. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer