Vil ikke at du skal spise dessert på restaurant: - I Norge er det motsatt

Restauranter kan tape penger på søtsuget ditt.

TRAVELT: Restauranter med stor pågang og fulle lokaler kan oppleve det som mer lønnsomt om kundene dropper desserten slik at de får en ny bordsetting på plass. Matskribent Andreas Viestad tror imidlertid de fleste norske restauranter ønsker å blidgjøre gjestene med et måltid etter hovedretten.  Her fra travle Delicatessen i Oslo i sommer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRAVELT: Restauranter med stor pågang og fulle lokaler kan oppleve det som mer lønnsomt om kundene dropper desserten slik at de får en ny bordsetting på plass. Matskribent Andreas Viestad tror imidlertid de fleste norske restauranter ønsker å blidgjøre gjestene med et måltid etter hovedretten. Her fra travle Delicatessen i Oslo i sommer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Du har nettopp avsluttet et herremåltid på en restaurant, det er imidlertid fortsatt plass i dessertmagen, og du vurderer å slanke lommeboka litt til for noen søte karbohydrater etter hovedretten.

Forhåpentligvis blir du spurt av en servitør om du vil ha dessert. Men er det alltid lønnsomt for spisestedene om du legger ved en ekstra hundrelapp for en søt avrunding?

Ikke nødvendigvis.

Tjener ikke penger Dette er blitt en svært aktuell problemstilling i USA etter at Washington Post så dessertøkonomien nærmere etter i sømmene.

Der pekes det på at det er svært vanskelig å tjene gode penger på et måltid etter hovedretten. Restaurantbransjen har i utgangspunktet svært liten margin (forskjellen mellom produksjonskostnad og salgssum), og desserten har kanskje den minste. Samtidig kan ikke prisene skrus opp nevneverdig i restauranter som opererer i mellomsjiktet prismessig.

Restaurantgjestene tar opp dyrebar bordplass for en relativt billig rett, og det kan også være ekstra kostnader å tilrettelegge for å lage ordentlige desserter for restaurantgjestene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.