ADVARER:  Daglig leder i Natteravnene i Oslo, Lars Norbom, mener frivillige som vil bidra til å gjøre hovedstadsgatene tryggere i helgene bør bli nattravn. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
ADVARER: Daglig leder i Natteravnene i Oslo, Lars Norbom, mener frivillige som vil bidra til å gjøre hovedstadsgatene tryggere i helgene bør bli nattravn. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

Vil ikke at oslofolk skal ta loven i egne hender

Natteravn-general Lars Norbom advarer mot et borgervern i hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny gruppe frivillige som kaller seg Borgervern-alliansen, vil mobilisere mot voldtektsbølgen som skyller over hovedstaden.

Frivillige skal ikle seg gule vester og være synlige i bygatene på kveldstid i helgene.

Daglig leder av Natteravnene, Lars Norbom, synes heller de som vil gjøre en innsats, kan samle seg om Natteravnene:

- Jeg skal være forsiktig med å kritisere gode krefter som vil bidra, men jeg reagerer på navnet. Vi vil ikke ha et borgervern i Oslo der folk tar loven i egne hender, sier Norbom.

- Alle kjenner Natteravnene - Jeg tenker: Hvorfor finne opp kruttet på nytt? Natteravnene gjør denne jobben, vi har en avklart rolle og vi har godt samarbeid med kommunen og politiet. Alle vet hva Natteravnene er, det er dumt å vanne dette ut, sier han.

Norbom trekker fram aksjonsgruppen mot voldtekt som ble startet tidligere i år som eksempel. Nå er de innlemmet i Natteravnene, og patruljerer Grünerløkka i helgene.

Dobbelt så mange til helga Norbom sier at Natteravnene har fått en strøm av henvendelser som direkte konsekvens av de mange overfallsvoldtektene i Oslo. I tillegg har Norbom nettopp fått utvidede fullmakter av Oslo kommune.

- Sist fredag fikk vi tillatelse til også å kjøre i parkene i Oslo. Det betyr at vi kan komme oss bedre rundt med bilene våre, og de to scooterne vi har. Tillatelsen fra kommunen var i boks en halvtime etter forespørselen, så der vil jeg berømme kommunen.

Og den store tilstrømmingen av frivillige gjør at Natteravnene kan stille dobbelt mannskap kommende helg.

- Vanligvis er vi 12-15 ute. Til helga venter vi et sted mellom 30-40, og det er bra. Men da jeg så fakkeltoget i helga, tenkte jeg: Tenk om alle de ville gå natteravn i helgene, sier Norbom.