HARDT PRESS: Illinois guvernør Rod Blagojevich omringet av media før en joggetur i Chicago. Han har varslet at han vil fortelle sin versjon av anklagene om korrupsjon. Foto: Scanpix/AP
HARDT PRESS: Illinois guvernør Rod Blagojevich omringet av media før en joggetur i Chicago. Han har varslet at han vil fortelle sin versjon av anklagene om korrupsjon. Foto: Scanpix/APVis mer

Vil ikke avsette Blagojevich

Statsadvokaten vil kaste den korrupsjonsanklagede guvernøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den øverste domstolen i Illinois avviste onsdag et forsøk på å avsette den korrupsjonsanklagede guvernøren Rod Blagojevich.

Det var delstatens justisminister og statsadvokat Lisa Madigan som hadde bedt domstolen vurdere å avsette ham med den begrunnelse at han ikke lenger er i stand til å utføre jobben sin etter at han ble anklaget for å prøve å selge senatsplassen som ble ledig etter Barack Obama.

Demokratene hadde håpet å få ham avsatt raskt for å unngå at han utnevner ny senator for å overta plassen til Obama, eller for å unngå et valg for å fylle plassen slik republikanerne krever.

Dersom han ble avsatt, ville viseguvernøren overta både stillingen og retten til å utnevne ny senator.

Når han ikke blir avsatt av domstolen, må delstatsforsamlingen stille ham for riksrett for å få ham fjernet, noe som er en langvarig prosess.

Blagojevich og hans stabssjef ble i forrige uke siktet for å samarbeide om et opplegg for å bytte plassen og andre politiske tjenester mot penger, høyt betalte jobber eller andre fordeler.

Blagojevichs advokat, Edward Genson, sa onsdag at guvernøren ikke har planer om å utnevne ny senator siden demokratene i Senatet har gjort det klart at de ikke vil akseptere noen han måtte velge.

(NTB)