Vil ikke avvise Frps asylmur

Erna Solberg sier at hun ikke vet nok om saken til å kommentere den.

- ALLE SKAL HA RETT TIL Å SØKE ASYL: Det mener Erna Solberg. Hun vil ikke si hva hun mener om Per Sandbergs forslag om asylmur i Hellas. 
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
- ALLE SKAL HA RETT TIL Å SØKE ASYL: Det mener Erna Solberg. Hun vil ikke si hva hun mener om Per Sandbergs forslag om asylmur i Hellas. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frps nestleder Per Sandberg vil bruke hundrevis av norske skattemillioner til å bygge en asylmur i Hellas som skal holde illegale flyktninger ute. Debatten har rast etter utspillet, men lederen av den blå alliansen, Høyres Erna Solberg, sier hun ikke kjenner denne delen av Frps politikk godt nok til å kommentere saken.

- Ingen kommentar - Det har jeg ingen kommentar til. Jeg har ikke satt meg inn i hva asylmuren handler om, men det skal være lov å søke asyl, slår hun fast.

- Norge må gjerne samarbeide med greske myndigheter med å håndtere asylpolitikken sin og få det til å fungere. Men Hellas sin asylpolitikk er Hellas sitt ansvar, sier Solberg til Dagbladet.

Dermed verken omfavner eller avlyser hun Sandbergs kontroversielle utspill.

Det gjorde derimot Venstres Guri Melbye i Dagbladet sist fredag. Høyre og Frps grønne alliansepartner kalte utspillet kynisk og bakstreversk.

Sterke reaksjoner Også Amnesty International har reagert på at Frp bruker som rollemodell det de mener er et av Europas verstingland når det gjelder behandling av asylsøkere.  

Per Sandberg og Frp vil også bygge lukkede mottak i Norge. Som Dagbladet har vist gjennom flere reportasjer, er Norge er med på å finansiere mottak hvor asylsøkere fengsles i Hellas. Sandberg mener dette blir samme sak, og at Amnesty i så fall burde rette kritikk også mot Ap.  Arbeiderpartiets Pål Lønseth er sterkt uenig, og sier at det er forskjell på mottakene Norge støtter i Hellas og det Per Sandberg vil bygge opp. Lønseth bortforklarer, mener Sandberg.

Høyres innvandringspolitiske talsmann, Michael Tetzschner, har tidligere avlyst store deler av Frps innvandringspolitikk som ikke gjennomførbart, på grunn av at han mener politikken kolliderer med internasjonale konvensjoner og avtaler.