Vil ikke be USA om kompensasjon etter bombeflause

- Vi har en romsligere holdning, sier statssekretær.

SPERRET AV: Politiet sperret av store områder av Oslo sentrum etter en falsk bombealarm ved den amerikanske ambasaden i Oslo i dag. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SPERRET AV: Politiet sperret av store områder av Oslo sentrum etter en falsk bombealarm ved den amerikanske ambasaden i Oslo i dag. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bårådsleder i Oslo Stian Berge Røsland gikk tidligere i dag ut og krevde kompensasjon fra USAs ambassade, etter at en «øvingsbombe» i dag formiddag utløste full bombealarm i Oslo sentrum.

Ambassadøren unnskyldte - Hvis det er riktig at alt dette skyldes slurv fra ambassadens side, så er det temmelig skandaløst. Det er betydelige ulemper og økonomiske konsekvenser som er påført byen og befolkningen, sa Røsland, og la til at han forventet et tilbud om økonomisk kompensasjon.

Unnskydningen kom senere på ettermiddagen, da USAs ambassadør Barry White til stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt og beklaget hendelsen, ifølge NTB.

- Ikke tradisjon for å kreve unnskydninger Statssekretær i Justisdepartementet Eirik Øwre Thorshaug (Ap) avviser likevel i kveld at norske myndigheter vil kreve verken unnskyldninger eller kompensasjon.

- Vi har ikke noen tradisjon i Norge for å be om kompensasjon eller unnskyldning fra folk som varsler om en trussel eller en ulykke, sier Thorshaug til NTB.

- Det viktigste er tross alt at denne bombelignende gjenstanden ble oppdaget, at varslingssystemer og rutiner fungerte og at politiet og at beredskapsetatene håndterte dette så godt som de gjorde. Nå har jeg hørt at også Fremskrittspartiet har kommet med uttalelser om at dette er en skandale. Jeg vil nok legge til grunn en mer romslig holdning overfor en av våre nærmeste allierte, sier Thorshaug.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer