Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke begjære forlenget fengsling for samfunnstopp - mannen løslates

Har sittet fengslet i seks uker.

LØSLATES: Den mannlige samfunnstoppen løslates i dag. Han er to ganger blitt fengslet i Nord-Troms tingrett i Tromsø (bildet).
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTN Scanpix
LØSLATES: Den mannlige samfunnstoppen løslates i dag. Han er to ganger blitt fengslet i Nord-Troms tingrett i Tromsø (bildet). Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTN Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet vil ikke begjære forlenget fengsling for samfunnstoppen som er siktet for sedelighetsforbrytelser i Troms. Det melder politiet selv i en pressemelding klokka 10.10.

Dermed løslates mannen, som har sittet fengslet i til sammen seks uker, i dag.

- Det er ikke så stor fare for forspillelse av bevis at videre fengsling er påkrevd av hensyn til etterforskningen, sier politiinspektør og etterforskningsleder Elin Norgård Strand.

Ny fornærmet

Samtidig meddeler politiet at saken nå omfatter enda en fornærmet, i tillegg til to fra før. Alle de tre forholdene skriver seg fra perioden etter 2010.

Politiet opplyser at de fortsatt mistenker at det kan finnes flere fornærmede. De vil i så fall ha hatt kontakt med den siktede mannen i flyktning- og asylsøkermiljøet, og blant ungdommer som har bodd på institusjon.

Mannen er siktet for misbruk av sin stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold til å skaffe seg seksuell omgang, og utnytting av en person under 18 år i «en særlig sårbar livssituasjon».

Han ble også etterforsket for liknende forhold i 2015/16, men saken ble henlagt etter bevisets stilling. Politiet har imidlertid omfattet den fornærmede fra den gang i den pågående etterforskningen.

- Lettet

- Vi synes det er gledelig og riktig at han løslates nå, slik saken er opplyst. Klienten er lettet over at denne fasen nå er over, sier Bjørn Morten Litveit Hansen, en av samfunnstoppens to forsvarere, til Dagbladet.

I 11.30-tida opplyser Hansen at klienten formelt kan holdes fengslet til midnatt, men at han trolig slipper ut i løpet av kort tid.

Advokaten forteller videre at samfunnstoppen har vært inne til flere avhør med politiet denne uka, og at han ønsker å samarbeide også etter løslatelsen.

- Han stiller når som helst, sier Hansen.

- Hva skal han gjøre når han slipper ut?

- Da skal han tilbringe tid sammen med familien.

Forsvareren ønsker ikke å kommentere den nye fornærmede som er omfattet av siktelsen.

Databeslag

Mens samfunnstoppen har sittet varetektsfengslet, har politiet gjennomgått et omfattende databeslag på jakt etter bevis. At han nå løslates, tyder på at de er ferdige med sine undersøkelser.

Foran siste fengling for fire uker siden kom det fram beskyldninger om at samfunnstoppen rundt år 2000 hadde unge gutter fra en barneverninstitusjon på hotellrommet under et besøk i Alta. Nord-Troms tingrett tilla imidlertid ikke disse opplysningene vekt da de gikk med på å fengsle ham på ny.

Politiet ønsker fremdeles tips i saken. Personer med opplysninger de tror kan være av betydning for saken, kan ringe inn disse på nummer 77 79 60 00.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!