- Vil ikke beskytte korallrevene

Havnatur er ikke med i den nye naturmangfoldsloven.

- STÅR BAK: Statsministerens kontor og olje- og energidepartementet skal stå bak forskjellsbehandling av natur til havs og på land. Her er Stoltenberg til stede under Akerdagen i dag. Foto: SCANPIX.
- STÅR BAK: Statsministerens kontor og olje- og energidepartementet skal stå bak forskjellsbehandling av natur til havs og på land. Her er Stoltenberg til stede under Akerdagen i dag. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I forslaget til den nye naturmangfoldloven som legges fram i morgen, får norsk natur under vann dårligere beskyttelse enn natur på land.

Blir lovforslaget vedtatt i Stortinget, betyr det at naturtyper som kaldtvannskorallrev, undervannsvulkaner og rasskråninger fortsatt vil være uten mulighet for helhetlig vern mot skader fra oljeboring, gruvedrift og lignende aktiviteter.

- Skandale
I de siste ukene har debatten rast omkring Olje- og energidepartementets tildeling av letelisens til GdF Suez ved Sularevet. Med regjeringens lovforslag vil slike tildelinger fortsatt kunne skje.

- Dette bekrefter ryktene vi har hørt og er en skandale, sier leder i Greenpeace, Truls Gulowsen.

I 2004 la et fagutvalg fram et forslag der all natur på norsk territorium ut til 200 nautiske mil skulle ha samme vern. Men ifølge lovforslaget som nå ligger fore, vil virkemidlene som skal sikre spesielle naturtyper og sårbare arter kun gjelde på land og ut til 12 nautiske mil. Det kan ikke opprettes nasjonalparker eller naturreservater til havs.

Ap og Oljedepartementet vant fram
Etter det Aftenposten erfarer er det Arbeiderpartiet og Olje- og energidepartementet som har klart å forhandle vekk beskyttelsen av havnatur. Det skal være inngått flere hundre kompromisser mellom de tre partiene og de involverte departementene.

- Det er tragisk at SV aksepterer et slikt overgrep fra regjeringspartner Stoltenberg, sier Truls Gulowsen, som kaller statsministeren «maktarrogant» i et rasende innlegg på Greenpeace' hjemmesider.

Ryktene om at havet ville få dårlig vern i den nye loven har versert lenge. I februar gikk samtlige miljøorganisasjoner og ungdomspartier i Norge ut og krevde likt vern for all natur på norsk territorium. Nå er de skuffet.

- Den nye naturmangfoldloven er et stort framskritt for beskyttelsen av norsk natur, men et av de viktigste virkemidlene ser ut til å være tapt. Det er svært alvorlig at oljeinteresser settes foran verdifull havnatur, sier Ingeborg Wessel Finstad i WWF.

Korallene fortsatt være vernet mot bunntråling gjennom Havressursloven, som regulerer fiskeri og høsting.

Verken Statsministerens kontor eller Olje- og energidepartementet vil kommentere sin rolle i utformingen av lovforslaget, og henviser til Miljøverndepartementet. Statsekretær i Miljøverndepartmentet, Heidi Sørensen vil ikke kommentere saken siden lovforslaget ennå ikke er lagt fram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer