Vil ikke betale for NSB-tog som ikke går

SOLA: Samferdselskomiteens leder, Oddvard Nilsen (H), vil ikke at staten skal betale NSB for innstilte togavganger. Han kan heller tenke seg å bruke pengene på økt busstilbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nilsen vil også at NSB skal betale miljøavgifter for strekninger som trafikkeres med diesellokomotiver.

- Store deler av jernbanen i Norge kjøres med dieseltog, mens det framstilles som at det kjøres med elkraft. På denne bakgrunn setter jeg et stort spørsmålstegn ved påstanden om at all jernbanetrafikk er miljøvennlig, sier Nilsen til Dagbladet.

Dårlig butikk

De siste ukers NSB-kutt i togdriften har fått Nilsen til å se rødt. Han mener det er dårlig butikk for staten å betale 987 millioner kroner for en vare som NSB ikke lenger er i stand til å levere.

- Jeg har bedt Samferdselsdepartementet utarbeide en oversikt over hvor mye NSB har redusert sin produksjon, opplyser Nilsen.

Han mener at NSB må forholde seg til de vanlige spillereglene i forretningslivet om at man ikke kan forlange betaling for en vare som ikke leveres.

Avtale

- Stortinget har gjort en avtale med NSB om hva som skal leveres for de 987 millioner kroner som overføres i inneværende år. Det må være samsvar mellom hva vi betaler og hva vi får igjen av NSB-tjenester.

Hvis en avtalepartner halverer sitt tilbud i forhold til kontrakten, må de også finne seg i at statens overføringer blir halvert. Det hadde jo vært flott for noen hver hvis det var så enkelt at man kunne halvert tilbudet og beholdt alle pengene. Det hadde jo vært god business, sier Nilsen.

Lederen av samferdselskomiteen innser at det er nødvendig å bruke statlige midler til kjøp av transporttjenester for å beholde bosettingsmønsteret i Norge.

- Men det skal være samsvar mellom hva vi betaler og hva vi får igjen, sier han.

<B>ADVARSEL:</B> Lederen av Stortingets samferdselskomintè, Oddvard Nilsen, mener det er umoralsk at NSB skal beholde penger som er betaling for en vare som ikke blir levert.