Vil ikke betale for oljesølet

Rederiet Nomadic Shipping og forsikringsselskapet Skuld nekter å betale hele regninga for å fjerne oljesølet etter skipet «Green Ålesund».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag gikk fryseskipet «Green Ålesund» på grunn ved Stølsholmen utenfor Haugesund. Til nå har minst seksti tonn olje lekket ut fra skipet, og nærmere 200 personer har jobbet på spreng for å redde fugler og oppdrettsanlegg.

Krangel om regninga

Regninga for ryddejobben kan ifølge TV2 komme på 55 millioner kroner. Nå krangler Statens forurensningstilsyn (SFT) med rederiet og forsikringsselskapet om hvem som skal betale.

- Ifølge Sjøloven har rederiet rett til å begrense sitt økonomiske ansvar overfor en tredjepart. I dette tilfelle ligger det et øvre tak for erstatningsplikt på 13,09 millioner kroner, og vi nekter å betale mer, sier informasjonsdirektør Arild Wegener i forsikringsselskapet Skuld til Nettavisen.

Vil tømme skipet

Dermed nektet rederiet å utføre pålegget fra SFT om å legge fram en plan for tømmingen av oljen. Det er fortsatt 400 tonn olje igjen om bord i det havarerte skipet.

- Skipet ligger og vipper. Hvis det sklir av den hylla det ligger på, er faren stor for ytterligere oljesøl, sier informasjonsansvarlig Elisabeth Øvring i SFT til NTB.

TØFF JOBB: 200 personer har jobbet på spreng for å redde fugler og oppdrettsanlegg fra oljesølet.