Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke bevæpne politiet

Hadia Tajik sier nei til å bevæpne politiet, og frykter at ordensmakten kan miste sin norske verdi-dimensjon og bli et rent aksjonspoliti.

KRIMINALITET :  - Alle er enige i at vi skal ha et politi som kan håndtere terror og krisesituasjoner. Samtidig vi må ikke havne i en situasjon hvor det forebyggende og kampen mot hverdagskriminaliteten blir oversett, sier Hadia Tajik, leder av Stortingets justiskomité.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRIMINALITET : - Alle er enige i at vi skal ha et politi som kan håndtere terror og krisesituasjoner. Samtidig vi må ikke havne i en situasjon hvor det forebyggende og kampen mot hverdagskriminaliteten blir oversett, sier Hadia Tajik, leder av Stortingets justiskomité. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hadia Tajik vil ikke bli oppfattet som «soft». Men er tydelig på at det er viktigere enn noen gang i kriminalpolitikken å ha minst to klare tanker i hodet på en gang.

Hun leder Stortingets justiskomité, og er på vei inn i toppledelsen i Arbeiderpartiet. Tajik fikk selv velge hvilken Stortingskomité hun skulle sitte i, og hun var ikke i tvil.

- Kriminalpolitikk er viktig, og det handler om grunnverdiene i samfunnet vårt, sier Hadia Tajik som selv er jurist.

- Politiet en kulturbærer Hadia Tajik er mer enn skeptisk til ropene om å bevæpne politiet, og svært kritisk til kreftene som trekker i retning av å omskape norsk politi til et aksjonspoliti som på veien kan miste den lokale tilknytning og verdidimensjonen norsk politi har vært kjent for.

- Norsk politi er en viktig verdibærer av norsk kultur. Dersom vi generelt bevæpner politiet og bare satser på et sentralt aksjonspoliti er vi på ville veier. Da risikerer vi å endre Norge som samfunn. Vi må ta vare på og utvikle det beste med norsk politi, sier Hadia Tajik til Dagbladet.

Hun peker på den lokale forankringen og at norsk politi har vært en viktig verdibærer av norsk kultur.

Samtidig fastslår hun at politiet trenger bedre utstyr og mer kompetanse til å løse de utfordringene Norge som nasjon står overfor.

- Bekymringer - Det er ingen tvil om at norsk politi har behov for endringer. Politianalysen og erfaringene fra 22. juli dokumenterer det. Men jeg har særlig to bekymringer. Generell bevæpning og det vi kan kalle aksjonspoliti.

- Nærhet til befolkningen er en dimensjon, som vi ikke må risikere å miste. Forebygging og kampen mot hverdagskriminalitet er viktig. Befolkningens tilgjengelighet til politiet og det sivile preget norsk politi har hatt, er viktig for å bygge videre på det beste i norske verdier og kultur, sier Hadia Tajik.

Hun er sterkt imot generell bevæpning, og mener at dagens ordning med framskutt lagring av våpen i biler er en god ordning.

Samtidig etterlyser hun evnen til å ha to tanker i hodet på en gang.

- Alle er enige i at vi skal ha et politi som kan håndtere terror og krisesituasjoner. Politiet må få anledning til å trene og innhente nye kunnskap. Samtidig vi må ikke havne i en situasjon hvor det forebyggende og kampen mot hverdagskriminaliteten blir oversett.

- Svaret er ikke bare mer våpen og et politi som har hovedfokus på aksjon, terror og krise. Verdiene politiet er bærer av er like viktig som det praktiske arbeidet de skal gjøre. Det handler om hva slags Norge vi vil, sier Hadia Tajik.

Ofrene 31-åringen fra Rogaland vil ta vare på arven etter Inger Louise Valle - som var justisminister i Norge fra 1973 og fram til 1979. Valle reformert norsk kriminalpolitikk, og mye av justispolitikken i Norge har siden vært tuftet på Inger Louise Valles tanker.

Hadia Tajik er opptatt av ofrene for kriminalitet, og mener Norge har mye arbeid igjen å gjøre i kriminalomsorgen.

- Kriminalpolitikken henger sammen med den øvrige politikken vi fører. Mitt utgangspunkt er at når vi som politikere har mislyktes, er det politiet som trår til, enten det er på rus eller radikalisering. Vi må satse mer på å forebygge og bruke de offentlige ressursene samlet og få aktørene i prosessen til å bli samkjørt.

Forebygge - Jeg ønsker en straff som fungerer, sier Hadia Tajik som ønsker å bruke surrogater som elektronisk kontrollert hjemmesoning, samfunnstjeneste og tvungen rusbehandling som alternativer til fengselsstraff når det er i samsvar med lovbruddet.

- Seks av ti innsatte i norske fengsler har et rusproblem. Sju av ti er arbeidsledige. Fire av ti har ungdomsskolen som høyeste fullførte utdanning. Jeg sier ikke dette fordi det er «synd på kriminelle». Men fordi dette er onde sirkler som forsterker kriminalitet. Vil vi ha et tryggere Norge, må vi bryte disse sirklene.

- Straffen må virke og rehabilitere. Straffesystemet må fungere slik at offeret for kriminalitet blir hørt og sett. Vi kan ikke fengsle oss til trygghet, kriminalpolitikken er mer kompleks enn som så, sier Tajik.
Radikalisering Hadia Tajik sier rett ut at radikaliserte ekstremistiske islamister er et samfunnsproblem, og at det må få konsekvenser for dem som oppfordrer til terrorisme. Samtidig ser hun at det er vanskelige grenseganger.

- I Norge straffer vi for de handlinger kriminelle utfører eller oppfordrer til, ikke for hva de tenker eller sympatiserer med. Slik skal det være i et demokrati. Brytes straffeloven skal det få tydelige konsekvenser. Før straffeloven brytes er det forebygging og sosiale sanksjoner som gjelder. Vi må bruke hele bredden av tiltak for å bekjempe ekstremisme.

Tajik påpeker at når 50-60 nordmenn ifølge PST har dratt til Syria er det krevende for politiet å bevise at de har blitt rekruttert til eller fått opplæring i terror.

- Men vi har laget lover fordi vi mener det skal få konsekvenser for dem som bryter lovene. Unge som ukritisk beundrer syriafarere trenger å se at eventuelle lovbrudd der, kan få følger her hjemme, sier Hadia Tajik.

TERROR:  - Vi må bruke hele bredden av tiltak for å bekjempe ekstremisme, sier Hadia Tajik.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TERROR: - Vi må bruke hele bredden av tiltak for å bekjempe ekstremisme, sier Hadia Tajik. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media