Corona

Vil ikke blande seg inn

Debatten raser etter at Molde-ordfører Torgeir Dahl gikk knallhardt ut mot Raymond Johansens (Ap) coronahåndtering i hovedstaden. Bent Høie (H) vil ikke blande seg inn i krangelen.

VIL IKKE BLANDE SEG: Statsmininster Erna Solberg (H) sier regjeringen er opptatt av å bistå kommuner som trenger hjelp - enten det er Oslo eller Molde. Helse- og omsorgsminister (H) sier via sin statssekretær at han ikke ønsker å blande seg i konflikten mellom Oslo og Molde. Foto: Lise Åserud / NTB
VIL IKKE BLANDE SEG: Statsmininster Erna Solberg (H) sier regjeringen er opptatt av å bistå kommuner som trenger hjelp - enten det er Oslo eller Molde. Helse- og omsorgsminister (H) sier via sin statssekretær at han ikke ønsker å blande seg i konflikten mellom Oslo og Molde. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 104 000 +647
innlagt276 -4
døde 687 +3
påvist smittet 136 000 000+521.5K
døde 2 940 000 +7.7K
Se mer

Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) kritikk mot Oslo-byrådsleder Raymond Johansens (Ap) håndtering av smittesituasjonen i hovedstaden har skapt storm søndag.

Dagbladet har kontaktet Helse- og omsorgsdepartementet og Statsministerens kontor for kommentarer om den skarpe debatten.

Statsminister Erna Solberg sier følgende i en skriftlig uttalelse til Dagbladet:

- Regjeringen er opptatt av å slå ned smitten, rulle ut vaksine og bistå kommuner som trenger hjelp – enten det er Oslo eller Molde, sier Solberg.

- Godt samarbeid

Statsministeren sier Norge står i en «krevende situasjon med økende smitte flere steder».

- Vi har et godt samarbeid med kommunene om håndteringen av pandemien. Folk og bedrifter i Oslo har levd under strenge tiltak i lengre tid. Jeg håper at de nye tiltakene kan få smitten ned, slik at vi kan ta hverdagen tilbake, sier Solberg.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet svarer på vegne av helseminister Bent Høie (H) at de ikke ønsker å blande seg inn i diskusjonen.

RAST: Flere bygninger har rast ned i skredgropa i Ask i Gjerdrum. Dronebilder fra 26. februar viser ødeleggelsene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Oslos befolkning har levd under strenge tiltak i lang tid. Nå stiger dessverre smitten igjen, og Helsedirektoratet, FHI og Oslo kommune har nå god dialog om nye tiltak, sier Kurkunc til Dagbladet

- Overlater til dem

Håpet er at de nye tiltakene vil få smitten betydelig ned. Da vil vi igjen kunne begynne å ta hverdagen tilbake, ifølge Kurkunc.

- Diskusjonen mellom en ordfører og en byrådsleder som begge er opptatt av det beste for sine innbyggere, overlater jeg til dem. Vi er opptatt av å rulle ut vaksiner, slå ned smitten nasjonalt og bistå kommuner som trenger hjelp. Enten det er Molde eller Oslo, sier han og fortsetter:

- Vi står i en krevende situasjon med økende smitte flere steder, og har et godt samarbeid med alle landets kommuner i håndteringen av pandemien.

- Så dere støtter altså ikke partifellen i Molde?

- Den diskusjonen overlater vi til Molde og Oslo å ta, sier Korkunc.

- Trykket på en knapp

Det var i VG at Dahl gikk ut og sa at han mener Oslo ikke gjør en god nok jobb med coronahåndteringen. Han slo også fast at det går ut over andre kommuner at Oslo nå igjen har stigende smittetrend.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen sier til NRK at han synes ordfører Dahls utspill er usmakelig, og kaller det et angrep på Oslos befolkning.

- Torgeir Dahl burde benytte anledningen til å takke Oslo-folk for den innsatsen de har gjort og den tiltaksbyrden de har båret, for å bremse smittespredning til resten av landet, sier Johansen til NRK.

Overfor Dagbladet understreker Dahl at han på ingen måte har ment å kritisere hovedstadens innbyggere. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) får imidlertid gjennomgå når Dahl kommer med sine friske utsagn.

- Jeg skjønner at jeg har trykket på en knapp, humrer Dahl, før han skifter til en alvorlig tone.

- Dette er kritikk rettet mot dem som styrer Oslo. Det krever et politisk lederskap å stå i dette. Oslos innbyggere har stått mer eller mindre i en krise siden august i fjor, og begynner forståelig nok å bli lei. Da forventes det at man står som gode politiske ledere, sier Dahl.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer