Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke bli en del av Bergen kommune

Frp-ordfører Terje Søviknes frykter at Os kommune skal bli en utkant i Stor-Bergen med dårlig service til innbyggerne.

FRA 428 TIL 100 KOMMUNER: Slik ser blant annet bergensdelen ut når NHO tenker høyt om hvordan Kommune-Norge bør se ut om ikke så altfor mange år.
FRA 428 TIL 100 KOMMUNER: Slik ser blant annet bergensdelen ut når NHO tenker høyt om hvordan Kommune-Norge bør se ut om ikke så altfor mange år. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Terje Søviknes er nylig valgt til leder for Frp's lokalpolitiske utvalg som skal jobbe med lokalpolitiske saker fram mot valget til høsten. Han er i utgangspunktet enig i hovedintensjonen om færre og større kommuner, men han vil ikke at Os kommune i Hordaland skal bli en utkant av Bergen.

NHO-forslaget om å redusere antall kommuner fra 428 til 100 skaper reaksjoner over hele landet. I første omgang vil NHO at kommunene rundt de store byene skal  slå seg sammen til slagkraftige bo- og arbeidsmarkedsregioner.

- 100 kommuner er et realistisk mål. Men det viktigste er å skape robuste bykommuner der byer og omland har vokst sammen til bo- og arbeidsmarkedsregioner, har NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund sagt til Dagbladet.

I samarbeid med NHOs regionkontorer og med grunnlag i eksterne utredninger har NHO laget forslag til nye storkommuner rundt de store byene. De nye storkommunene representerer rundt 60 prosent av befolkningen i dagens kommune-Norge.

- God motivasjon Os-ordfører Terje Søviknes sier til Dagbladet at et nytt inntektssystem for kommunene fra 2017 vil kunne oppleves som en god motivasjon til å slå sammen kommuner. 

- Større vekstkommuner vil komme bedre ut økonomisk av inntektssystemet allerede i 2015. Det regjeringen har varslet om endringer i inntektssystemet, går i retning av at det skal være lønnsomt med større kommuner, men dette tolkes som gulrot av noen og pisk av andre, helt avhengig av hvilket politisk ståsted de har, sier Søviknes.

I Os kommune er det tre alternativer som blir utredet. Det første alternativet er at Os blir en del av en nytt og stort Bergen, helt i tråd med forslaget fra NHO. Det andre alternativet er at Os forblir aleine som en kommune med rundt 20 000 innbyggere, et tall som Søviknes mener vil stige til 30 000 i god tid før 2030. Det tredje alternativet er at Os slår seg sammen med små nabokommuner som Fusa, Tysnes, Austevoll og Samnanger.

- Levende lokaldemokrati Terje Søviknes viser til vurderinger som er gjort av ekspertutvalget som regjeringen oppnevnte i januar i fjor.

TAKKER NEI: Frp-ordfører Terje Søviknes i Os kommune vil jobbe knallhardt imot at Os blir en bydel i Bergen.  Foto: Lars Myhren Holand
TAKKER NEI: Frp-ordfører Terje Søviknes i Os kommune vil jobbe knallhardt imot at Os blir en bydel i Bergen. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

- Disse vurderingene tilsier at framtidas kommuner bør ha 15 000 til 20 000 innbyggerere som et minimum. Personlig mener jeg at kommuner med 20 000 til 50 000 innbyggere vil være veldig effektive. De vil sikre et levende lokaldemokrati med god service til innbyggerne og næringslivet. Vi ønsker ikke å være en del av en stor bykommune som igjen må splitte seg opp i bydeler, med egne bydelsstyrer og bydelsadministrasjon slik de har organisert seg i Oslo. Dette er en modell som også vurderes for en storkommune i Bergen. Slikt blir det byråkrati og styringsutfordringer av.

- Os er stor nok til å stå aleine. Jeg frykter stordriftsulemper med Stor-Bergen som alternativ. Vi ser allerede i dag at vi har en mye mer effektiv plan- og byggesaksbehandling i Os sammenliknet med Bergen. Vi har null i eiendomsskatt. Bergen har gjeninnført eiendomsskatten. Vi har hatt gode overskudd i flere år og har klart å avsette midler til relativt store fond. Bergen sliter alvorlig med sin økonomi, forklarer Søviknes.

- Regionsenter Hans tredje alternativ er det eneste han ser som et realistisk alternativ til å forbli aleine, nemlig å slå seg sammen med én eller flere av de små nabokommunene.

- En sammenslåing med alle de små nabokommunene i sør vil kreve ny infrastruktur med bruforbindelser. Hvis vi må slå oss sammen med andre i denne omgang, er nok en sammenslåing med Fusa det mest realistiske. Innbyggerne der bruker allerede Os som sitt regionsenter. De må reise med ferge, men det kan vi kanskje få gjort noe med, sier Os-ordfører Terje Søviknes.