Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke bli kalt kjendis

Kronprins Haakon snakket i går til verdens mektigste i Davos. Han fortalte forsamlingen at han ikke ønsket å være en kjendis, men en rollemodell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet snakket i går med flere kilder som er til stede i den sveitsiske alpebyen. Ingen ønsket å bli sitert, på grunn av referatforbudet som er på World Economic Forum denne helga.

Alle var enige om en ting:

Kronprinsen gjorde en strålende figur da han ledet paneldebatten med seks andre deltakere, blant andre Michael Douglas og Peter Gabriel.

Rollemodellene snakket om hvordan de jobber for å sette den fattige verdens problemer på dagsordenen. I salen satt verdens mektigste ledere.

Kronprinsen ledet debatten på perfekt engelsk og med autoritet.

Døråpner

Kronprinsen sa at han ser på det som negativt å bli kalt kjendis. Han liker rett og slett ikke ordet. For kronprinsen er det viktig å være god rollemodell.

Michael Douglas fortalte forsamlingen hvordan det er mulig å åpne dører som ingen andre klarer, på grunn av status og nettverk.

 ROLLEMODELL:  I går var kronprins Haakon med på å lede debatten i Davos hvor deltakerne diskuterte hvordan man kan sette den fattige verdens problemer på dagsordenen. De som hørte på kronprinsen mente han gjorde en glimrende jobb. Foto: Hans Arne Vedlog
ROLLEMODELL: I går var kronprins Haakon med på å lede debatten i Davos hvor deltakerne diskuterte hvordan man kan sette den fattige verdens problemer på dagsordenen. De som hørte på kronprinsen mente han gjorde en glimrende jobb. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

I den forbindelse fortalte han en historie om faren Kirk Douglas. Faren hadde i løpet av én dag klart å få en avtale med tidligere president Tito i Jugoslavia, mens den amerikanske ambassadøren hadde forsøkt det samme i flere måneder. Kjendisstatusen kunne derfor være en døråpner hvor det ikke var mulig for andre å komme inn.

Penger borte

Paneldeltakerne la også vekt på at man som kjendis mange ganger har større troverdighet, og mente politikerne ofte kunne falle i den fella at de kunne bli mistenkt for bare å jobbe for gjenvalg.

Den amerikanske økonomiprofessoren Xavier Sala-i-Martin ved Columbia University i New York fortalte om hvordan Sharon Stone hadde reist seg i salen under fjorårets konferanse og samlet inn en million dollar i løpet av fem minutter. Pengene skulle gå til myggnetting i Afrika for å hindre utbredelsen av malaria.

Professoren fortalte forsamlingen at han hadde forsøkt å finne ut hvor pengene hadde tatt veien, men ingen i FN-systemet hadde klart å gjøre rede for det.

Han la derfor vekt på hvordan giverspontanitet blant kjente mennesker ikke var ubetinget positivt. Innsamlingsaksjoner krever gjerne planlegging og bruk av riktige kanaler.

I salen var det også andre kongelige til stede. Dronning Ranja av Jordan fulgte paneldebatten. Andre deltakere i debatten var en redaktør fra Mexico, FN-sjef Peter Piot og Zainab Saldi, grunnlegger av Women for Women International. Møtet avsluttes i dag.

BRUKER KJENDISSTATUSEN: Michael Douglas.
BRUKER KJENDISSTATUSEN: Peter Gabriel.
BRUKER KJENDISSTATUSEN: Sharon Stone.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media