Vil ikke bruke kjemiske våpen mot sine egne

Syria lover å ikke bruke kjemiske våpen mot egne innbyggere.

FORBEREDT: En israeler prøver en gassmaske i Or-Yehuda, sør for Tel Aviv. Syria sier at de bare vil bruke kjemiske våpen hvis de blir angrepet fra utlandet.   AFP PHOTO/YEHUDA RAIZNER
FORBEREDT: En israeler prøver en gassmaske i Or-Yehuda, sør for Tel Aviv. Syria sier at de bare vil bruke kjemiske våpen hvis de blir angrepet fra utlandet. AFP PHOTO/YEHUDA RAIZNER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dermed innrømmer Syria for første gang at lander har kjemiske våpen. Landets kjemiske våpenarsenal har lenge vært en dårlig skjult hemmelighet, og eksperter regner med at arsenalene er blant verdens største.

Beskjed til Israel og Tyrkia - Syria kan bruke kjemiske våpen bare i tilfelle av utenlandsk aggresjon, sa UD-talsmann Jihad Makdissi i formiddag på en pressekonferanse i hovedstaden Damaskus.

Makdissi sa at Syria aldri vil bruke kjemiske våpen mot sivile. Han understreket at våpnene er i sikkerhet.

Beskjeden fra syriske UD er først og fremst rettet til Israel og Tyrkia, med en klar anmodning om å ikke blande seg inn i den syriske borgerkrigen. Tyrkia støtter åpent den syriske opposisjonen, blant annet ved å la Den frie syriske hæren ha baser på tyrkisk territorium.

Syria er et av sju land som ikke har skrevet under på konvensjonen om kjemiske våpen, som tar sikte på å hindre produksjon og spredning av denne type våpen.

USA og Russland samarbeider Det er stor frykt for at deler av det kjemiske arsenalet kan havne i hendene på al-Qaida eller Hizbollah i Libanon, ved Israels grense. I motsetning til når det gjelder planer for Syrias framtid, er Syrias kjemiske våpen noe USA og Russland kan samarbeide om. Ubekreftede meldinger forteller at det har vært mye kontakt mellom USA og Russland om hvordan man kan hindre at den livafarlige nervegassen og sennepsgassen skal havne i hendene på terrorister.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer