Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke bruke kjemiske våpen mot sine egne

Syria lover å ikke bruke kjemiske våpen mot egne innbyggere.

FORBEREDT: En israeler prøver en gassmaske i Or-Yehuda, sør for Tel Aviv. Syria sier at de bare vil bruke kjemiske våpen hvis de blir angrepet fra utlandet.   AFP PHOTO/YEHUDA RAIZNER
FORBEREDT: En israeler prøver en gassmaske i Or-Yehuda, sør for Tel Aviv. Syria sier at de bare vil bruke kjemiske våpen hvis de blir angrepet fra utlandet. AFP PHOTO/YEHUDA RAIZNER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed innrømmer Syria for første gang at lander har kjemiske våpen. Landets kjemiske våpenarsenal har lenge vært en dårlig skjult hemmelighet, og eksperter regner med at arsenalene er blant verdens største.

Beskjed til Israel og Tyrkia
- Syria kan bruke kjemiske våpen bare i tilfelle av utenlandsk aggresjon, sa UD-talsmann Jihad Makdissi i formiddag på en pressekonferanse i hovedstaden Damaskus.

Makdissi sa at Syria aldri vil bruke kjemiske våpen mot sivile. Han understreket at våpnene er i sikkerhet.

Beskjeden fra syriske UD er først og fremst rettet til Israel og Tyrkia, med en klar anmodning om å ikke blande seg inn i den syriske borgerkrigen. Tyrkia støtter åpent den syriske opposisjonen, blant annet ved å la Den frie syriske hæren ha baser på tyrkisk territorium.

Syria er et av sju land som ikke har skrevet under på konvensjonen om kjemiske våpen, som tar sikte på å hindre produksjon og spredning av denne type våpen.

USA og Russland samarbeider
Det er stor frykt for at deler av det kjemiske arsenalet kan havne i hendene på al-Qaida eller Hizbollah i Libanon, ved Israels grense. I motsetning til når det gjelder planer for Syrias framtid, er Syrias kjemiske våpen noe USA og Russland kan samarbeide om. Ubekreftede meldinger forteller at det har vært mye kontakt mellom USA og Russland om hvordan man kan hindre at den livafarlige nervegassen og sennepsgassen skal havne i hendene på terrorister.

Amerikanske forsvarsanalytikere regner med at man trenger en styrke på 75 000 soldater for å sikre de syriske lagringsstedene for kjemiske våpen. Den russiske basen i Tartus har de siste ukene fått forsterkninger blant annet av elitestyrker. Det spekuleres i om disse elitestyrkene skal brukes for å forsøke i sikre de kjemiske arsenalene hvis det blir fullstendig kaos i Syria.

Usikre områder
Ifølge Wikipedia skal Syria ha lagre av kjemiske våpen i blant annet Hama og Homs, byer der det har vært voldsomme sammenstøt mellom opposisjonen og regjeringsstyrker. Regionene er dominert av sunni-muslimer, men har store innslag av alawitter, den shia-muslimske minoriteten som Assad-familien tilhører. Dette er regioner der det kan bli voldsomme sammenstøt, som lett kan utvikle seg til etnisk rensing, og som regjeringen trolig vil miste kontrollen over.

Latakia er en annen by med lagre av kjemiske våpen, men den er under alawittisk kontroll, og vil trolig bli en del av en alawittisk stat hvis Syria splittes opp. Palmyra er en ørkenby midt i landet som ligger i et sunni-dominert område. Her er det grunn til å tro at regjeringen vil tape kontroll hvis den ikke raskt knuser opprøret militært.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media