Vil ikke bruke oljepengene

Oljenasjonen Norge tjener grovt på høy oljepris. Men finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen vil ikke bruke milliardene som renner inn fra Nordsjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvorfor kan vi ikke bruke mer av oljepengene, spurte finansministeren selv på sin egen pressekonferanse i forbindelse med presentasjonen av revidert nasjonalbudsjett.

Så kom svaret fra samme mann:

- Det vil gi høyere rente, og i dagens situasjon vil det bety større press på norsk økonomi, høyere pris- og kostnadsvekst, og svekket konkurranseevne. På sikt ville det bety nedbygging av industrien og annen konkurranseutsatt virksomhet, og dermed økt arbeidsledighet.

I det opprinnelige nasjonalbudsjettet for inneværende år, ble det lagt til grunn en gjennomsnittlig oljepris i år på 125 kroner fatet. Hittil i år har oljeprisen i gjennomsnitt vært på hele 217 kroner. I revidert nasjonalbudsjett er det lagt til grunn en pris på 190 kroner fatet i år.

- Kortsiktige svingninger i oljeprisen skal ikke påvirke regjeringens økonomiske politikk, mener finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.