Golflandene misfornøyd:

Vil ikke busses til begravelsen

Kong Charles' begravelsestransport står til stryk, skal flere av de inviterte fra golfstatene mene. Så misfornøyd skal enkelte være, at de rett og slett holder seg hjemme.

BLIR ET «TOPPMØTE»: Viktige personer fra fjern og nær er ventet til London og Westminster Abbey når dronning Elizabeth begraves mandag. Begravelsen kan bli en av de største samlingene av toppledere på flere tiår. Foto: Tom Nicholson / Reuters / NTB
BLIR ET «TOPPMØTE»: Viktige personer fra fjern og nær er ventet til London og Westminster Abbey når dronning Elizabeth begraves mandag. Begravelsen kan bli en av de største samlingene av toppledere på flere tiår. Foto: Tom Nicholson / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det skal tas et siste farvel med dronning Elizabeth II av Storbritannia førstkommende mandag klokka 12 norsk tid, ligger det an til å bli en av de største samlingene av globale ledere på flere årtier.

Over hundre monarker, statsoverhoder og andre VIP-gjester er ventet til begravelsen.

Det er imidlertid lite trolig at golflandenes høytstående vil gå mann av huse for å delta, ifølge The Guardian.

Årsaken skal være transporten til Westminster Abbey, hvor begravelsen holdes.

- Hvis kongen kom til vårt nabolag, så ville vi ikke satt ham på en buss. Å forvente at venner av kong Charles skal samle seg som skolegutter på en buss for å gå i begravelse, det er ikke starten vi forventet. Det er derfor enkelte av oss holder oss unna, sier en ikke navngitt myndighetsperson i Kuwait, til avisa.

FÅR BUSS-KJEFT: Kong Charles skal ikke ha innfridd på krav om bekvemmelig transport til dronning Elizabeths begravelse, ifølge enkelte. Foto: Chris Jackson / Reuters / NTB
FÅR BUSS-KJEFT: Kong Charles skal ikke ha innfridd på krav om bekvemmelig transport til dronning Elizabeths begravelse, ifølge enkelte. Foto: Chris Jackson / Reuters / NTB Vis mer

- Ingen god start

Kong Charles er kjent for å ha tette bånd til golfstatene, som inkluderer Bahrain og Saudi-Arabia, og emiratene Oman, Qatar og De forente arabiske emirater. Det gode forholdet mellom den britiske kronen og golflandene har blitt behandlet med gjensidig respekt over mange år, skriver Al Jazeera.

Hvordan den nye kongen nå pleier disse båndene, vil bli fulgt nøye i regionen.

- Det er mye som avhenger av dette, sett fra Gulfrådets ståsted, sier den kuwaitiske myndighetspersonen til avisa.

- Det er imidlertid ingen god start, sier han.

FRUSTRERT: Her blir Storbritannias kong Charles frustrert under signering. Video: Reuters / UK POOL Vis mer

«Dårlige» seter

I tillegg til at det skal herske stor misnøye rundt den angivelig planlagte fellesbussen til Westminster Abbey, skal heller ikke plassene på kirkebenkene stå til forventningene.

Flere skal ha reagert på at de havner bak både britiske politikere og politikere fra tidligere britiske kolonier, ifølge The Guardian.

Det er også enkelte statsledere som har fått dispensasjon fra å busses gjennom Londons gater i samlet, ifølge NTB.

Biden i The Beast

USAs president Joe Biden skal ha fått tillatelse til å kjøre sin pansrede bil, kjent som The Beast - Beistet, til begravelsen.

Også Frankrikes president Emmanuel Macron, Canadas statsminister Justin Trudeau, og Japans keiser Naruhito har fått lov til å benytte egen transport, skriver NTB.

Planen ellers at gjestene skal transporteres med buss, ifølge et lekket planleggingsdokument.

«THE BEAST»: USAs president Joe Biden skal ha fått dispensasjon fra å busses til begravelsen, og kan ankomme Westminster Abbey i sin pansrede bil - The Beast. Foto: Shutterstock / NTB
«THE BEAST»: USAs president Joe Biden skal ha fått dispensasjon fra å busses til begravelsen, og kan ankomme Westminster Abbey i sin pansrede bil - The Beast. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Vet ikke hvem

The Guardian skriver at det har hersket usikkerhet rundt hvem golflandene vil sende til begravelsen, men Kuwait vil trolig sende sin kronprins, og Abu Dhabi sin visepresident.

- Charles har bygget et sterkt forhold til kongelige familier i golflandene over flere tiår, og har gjort det med vennskap og blått blod i bunn, noe som er spesielt viktig for saudiaraberne, forklarer en tidligere britisk diplomat til The Guardian.

Charles har selv vært i Saudi-Arabia 12 ganger, og har også en interesse for islam, skriver avisa.

Etter at Charles nå har overtatt tronen, er håpet at han kan bidra til å gjenoppbygge båndene mellom London og den saudiarabiske hovedstaden Riyadh.

Forholdet har vært noe turbulent de seinere åra, etter at kronprins Mohammed bin Salman overtok makten i landet, og ikke minst etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi, som måtte bøte med livet for sin kritikk av Saudi-Arabias krigføring i Jemen.

Det er fortsatt ikke avgjort om kronprinsen kommer til å delta i dronningens begravelse, ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer