- Vil ikke delta i en svensk såpeopera

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Tormod Hermansen, mannen som skal bli sjef for det fusjonerte Telenor/Telia, slår tilbake mot både påtroppende styreformann Jan Stenberg og alle andre svensker som har motarbeidet ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går deltok han på et konsernledermøte i Stockholm der den siste ukas dramatikk hadde en sentral plass på dagsorden. Det var en avslappet og tilsynelatende fornøyd Tormod Hermansen som ankom Strand Hotel i Stockholm seint i går kveld.

- Jeg tar dette med stor ro, sier Hermansen - hovedpersonen i det han karakteriserer som en svensk såpeopera.

- Det har vært utrivelig. Ingen stor personlig belastning. Men en belastning er det. Det gjelder å sette ting i sammenheng, slik at de får de riktige proporsjoner. Som leder er det faktisk ikke det verste jeg har vært med på. Håndteringen av bankkrisen var verre.

Koblet av

- Men kritikken mot deg har vært svært personlig?

- Slike ting blir lett personlig. Jeg tror andre har tatt kritikken verre enn meg. Nå har jeg hatt fri hele helga. Det gjelder å skille arbeid og privatliv.

- Har kritikken overrasket deg?

- Jeg er overrasket over intensiteten og aggresjonen som har kommet til uttrykk. Men kritikken har ligget og ulmet lenge. Jeg skulle bare ønske de hadde kommet til meg før. Det har vært mangel på kommunikasjon i prosessen.

- Men den svenske fagbevegelsen mener du burde kommet til dem?

- Jeg løper ikke rundt og oppsøker organisasjoner, heller ikke fagforeninger.

- Jeg ønsker ikke å delta i en svensk såpeopera der jeg ikke engang kan se hvem som har regien. Nå håper jeg at det ikke er flere episoder igjen, sier Telenor-sjef Tormod Hermansen.

De siste dagene er han blitt møtt med uvanlig sterk kritikk fra så vel Sveriges næringsminister Björn Rosengren som tillitsvalgte og såkalte høytstående, men hemmelige kilder i Telia. Kritikken går både på lederstil, inkompetanse og hemmelige forhandlinger med Telenors internasjonale partner British Telecom (BT). Bakvaskelsene har vært så sterke at både statsminister Kjell Magne Bondevik og samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll i går så seg nødt til å gå ut med et varmt forsvar for sin fusjonshelt.

- Jeg er kjent med regjeringens støtte, og er veldig glad for den, sier Hermansen.

Hemmelig lunsj

Det har han grunn til å være etter at Sveriges næringsminister Björn Rosengren i forrige uke ga ham offentlig refs. Årsaken var ryktene om at han i et hemmelig lunsj-møte med representanter for BT skal ha lagt opp til at British Telecom skulle overta tre prosent av aksjene i det forestående delprivatiserte Telia/Telenor. Pris: 12 milliarder kroner. Sjøl benekter Hermansen kategorisk at han la fram et slikt tilbud. Etter møtet, der bare Hermansen, hans nærmeste samarbeidspartnere i Telenor og påtroppende styreformann Jan Stenberg var til stede, sto nyheten om Hermansens påståtte tilbud å lese på den amerikanske finansavisa Wall Street Journals nettsider i forrige uke. At saken ble kjent skyldes påtroppende styreformann Jan Stenberg.

Etter møtet skrev Stenberg - altså Hermansens nærmeste samarbeidspartner i det fusjonerte Telia/Telenor - et kritisk notat om lunsjmøtet som han sendte videre til næringsminister Björn Rosengren og til konsernledelsen i Telia.

- Om dette er det ikke mer å si enn at Stenberg åpenbart så et behov for å skrive et notat, sier Hermansen.

Hvordan dette notatet er blitt brakt videre til Wall Street Journal ønsker ingen å snakke nærmere om, men Hermansen bedyrer at konsernledelsen i Telia skal ha forsikret at de ikke sto bak lekkasjen.

- Betyr det at lekkasjen stammer fra den svenske næringsministeren?

- Det har jeg ingen forutsetninger for å uttale meg om.

- Tror du at Stenberg selv har brakt disse opplysningene videre til Wall Street Journal?

- Det vil jeg ikke spekulere i.

- Hvordan kan det ha seg at Stenberg oppfattet at du la opp til en slik transaksjon?

- Mine norske kolleger som deltok på dette møtet, oppfattet ikke situasjonen slik Stenberg gjorde, svarer Hermansen, og legger til at lekkasjene er veldig alvorlige sett ut fra et tillitssynspunkt.

- Dette var hemmelige samtaler. Slikt skal ikke komme ut. Det kan påføre Telenor stor skade.

Den svenske næringsministeren Björn Rosengren fikk et av sine raseriutbrudd da han ble kjent med nyhetsmeldingen i Wall Street Journal, og tillitsvalgte og såkalte kilder i Telia anså saken som en ytterligere bekreftelse på at Hermansen er feil mann på feil sted. Tormod Hermansen så i forrige uke at det var et akutt behov for å rydde opp i denne saken, men i dagevis prøvde han forgjeves å komme i kontakt med Telia/Telenors påtroppende styreformann Jan Stenberg. Først fredag tok Stenberg telefonen. Der gjorde Hermansen det helt klart at de to for framtida skal samarbeide.

Oppvask

- Var det å betrakte som en oppvask mellom dere to?

- Vi snakket sammen. Jeg sa følgende: Du blir styreformann og jeg konsernleder i det nye selskapet. Derfor må vi samarbeide.

- Hva svarte Stenberg?

- Han var enig. Jeg regner med at samarbeidet blir enklere for ettertida, sier Hermansen.

Hermansen og Stenberg skal ifølge Aftenposten møtes i Oslo i morgen.