Vil ikke dø i strålekø

BERGEN (Dagbladet): Bare en måned etter at hun fødte sønnen Christian ble det oppdaget en kreftsvulst ved livmoren. Den var større enn en tennisball. Operasjon er trolig utelukket og dermed havner Camilla Fladby Skjolddal (22) i strålekøen ved Haukeland sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

-Vi frykter at Camilla ikke overlever dersom hun må vente i strålekø. Legene har sagt at ventetiden kan strekke seg fra 14 dager til to-tre måneder. Samtidig har vi fått vite at kreftsvulsten er hurtigvoksende, sier en fortvilet samboer, Arne Martin Hjortland og Camillas far, Ingvald Skjolddal. Han er kommet fra Oslo for å være sammen med datteren i denne vanskelige tiden.

Svangerskapsproblemer

-Jeg ble gravid, og blødningene og smertene i magen fortsatte under svangerskapet. Jeg fikk jerntabletter for blodmangel og gikk fortsatt på smertestillende.

I 31. uke under svangerskapet begynte Christian å melde sin ankomst.

-Jeg ble innlagt på fylkessykehuset på Voss der de klarte å få stanset en for tidlig fødsel. Camilla sier hun klagde over smerter i venstre side. Etterhvert viste det seg at Camilla ikke maktet å føde på normal måte. Livmormunnen ville ikke åpne seg, sannsynligvis på grunn av svulsten som lå der.

Det ble besluttet å ta barnet med keisersnitt 23. mars - på Camillas 22 års dag - men heller ikke da ble svulsten oppdaget.

-Etter operasjonen fikk jeg infeksjon i såret. På ny ble Camilla tilbudt smertestillende medikamenter. Nærmere to måneder etter fødselen tok samboeren affære og nå ble svulsten oppdaget på fylkessykehuset.

Hurtigvoksende

Camilla måtte vente tre uker før hun kom til Haukeland sykehus. Hun hadde fått brev om at hun skulle undersøkes sist tirsdag, og opereres onsdag. Slik gikk det ikke.

-Jeg ble undersøkt under narkose, og en svulst som var halvannen gang så stor som en tennisball ble konstatert. Den skal ha vokst raskt, og spredd seg til en av lymfeknutene. Camilla har fått beskjed om at legene trolig ikke vil operere, men heller satse på cellegift og stråling. Den endelige avgjørelsen blir tatt førstkommende tirsdag.

-Det fortvilende er at da vil Camilla havne i strålekøen med en ventetid fra 14 dager til to-tre måneder. Vi frykter oppriktig for livet hennes hvis hun skal vente så lenge, sier faren Ingvald Skjolddal til Dagbladet. Han mener fagre ord fra politikerne om storsatsing på kreftpasienter betyr lite dersom et ungt menneske og nybakt mor skal måtte dø mens hun venter på hjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer