- Vil ikke dø

- En skjønnhetskonkurranse er ikke verdt å dø for, sier Miss Scotland. Missene drar fra Nigeria og lander i London i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miss World-kontoret sto tomt og forlatt, og deltakerne i den internasjonale skjønnhetskonkurransen var lørdag ettermiddag på vei til flyplassen for å bli evakuert fra opptøyene i Nigeria.

- Personlig er jeg fornøyd, og det tror jeg alle de andre jentene er også, sa Kathrine Sørland til NTB på telefon fra hotellet lørdag kveld.

- Stemningen er bra. Vi har vært på hotellet i hele dag og har bare vært ute av rommene når vi har spist, sier Sørland.

- Akkurat nå venter vi bare på nøyaktig beskjed om når vi skal dra til flyplassen. Vi skal dra før midnatt, men akkurat når vet vi ikke.

En representant for Miss World-arrangementet i London anklaget internasjonale medier for å ha blåst opp dekningen av det han kalte en liten episode.

- Miss World-konkurransen har ikke noe å gjøre med noen opptøyer eller noen dødsfall, sa Guy Murray-Bruce, som er direktør for den britiske delen av arrangementet.

- Det som er skjedd er en skam, fordi den internasjonale pressen har satt søkelyset på en liten episode, sa Murray-Bruce, som likevel la til at ett dødsfall er ett for mye. Over 100 mennesker er drept i opptøyene i Nigeria.

Pakket kofferten

Norges representant i skjønnhetskonkurransen, Kathrine Sørland, flyttet lørdag ettermiddag ut fra rom 886 på hotellet i Abuja, og det samme gjorde de 91 andre unge kvinnene som skal kjempe om Miss World-tittelen.

Miss World-kontoret sto tomt og forlatt, og etter lunsj reiste deltakerne ut til flyplassen for å ta den vel seks timer lange flyturen til London.

- En skjønnhetskonkurranse er ikke verdt å dø for, sa Miss Scotland, Paula Murphy.

Arrangørene opplyste at beslutningen om å flytte ble tatt etter grundig vurdering av alle sider ved saken, og ut fra hensynet til Nigeria og deltakerne i årets konkurranse.

Opptøyene brøt ut etter at en avis trykket en artikkel der det ble antydet at profeten Mohammed kunne ha giftet seg med en av missedeltakerne. Missekåringen har også fornærmet muslimer fordi den blir holdt i den hellige fastemåneden ramadan.

Nye opptøyer

Opptøyene fortsatte i Nord-Nigeria lørdag morgen, tross Miss World-arrangørenes beslutning om å flytte det omstridte arrangementet til London.

Kampene som begynte som en protest blant muslimske ungdommer i byen Kaduna etter en avisartikkel om arrangementet, har utviklet seg til en gatekrig mellom muslimer og kristne gjenger.

Uroen tok til igjen ved 6.30-tida lørdag morgen, ifølge øyenvitner. Andre opplyste at situasjonen hadde roet seg. Lørdag kom fire lastebiler med politiforsterkninger til Kaduna.

Over 100 mennesker er blitt drept. Ifølge en talsmann for Røde Kors har kampene spredd seg til overbefolkede slumområder sør i byen, og det skal ha blitt umulig å anslå det virkelige tallet på ofre. Over 2.000 mennesker ble drept i lignende opptøyer i 2000.

Tilflukt i bryggeri

En journalist som arbeider for nyhetsbyrået AFP forteller at hun var nødt til å søke tilflukt sammen med 1.000 andre i et bryggeri sør for Kaduna. Her ble de beskyttet av militære styrker og et pansret kjøretøy.

Sjefen ved bryggeriet, Regis Bouffartigue, sa lørdag morgen at det var skuddvekslinger mellom soldater og demonstrantene.

- Ifølge soldatene har demonstrantene til og med AK47-rifler, sier Bouffartigue.

Etter fredagsbønnen kom det også til opptøyer i Nigerias hovedstad Abuja, hvor missefinalen etter planen skulle holdes. Folk stormet gjennom gatene i nærheten av landets nasjonalmoské og satte fyr på biler. Politiet sa lørdag at de har fått kontroll i gatene igjen, ifølge BBC.

(NTB-AFP-Reuters)

<B>SJEKKER UT:</B> Her sjekker missene ut fra Hotel Nicon Hilton i Abuja, Nigeria.
VEL BEVOKTET:</B> Missene har ikke lidt noen overlast. De har vært strengt bevoktet hele tiden, og dessuten har de bodd langt fra byene der opptøyene har skjedd.
OVER 100 DREPT:</B> Og 500 skadet i opptøyene.