- Vil ikke dolke mine egne

SANDVIKA (Dagbladet): Statsminister Kjell Magne Bondevik føler seg urettferdig behandlet etter råkjøringen i Østerdalen. - Det enkleste for meg ville ha vært å beklage, men da hadde jeg dolket en av mine tjenestemenn i ryggen, sier Bondevik til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti minutter for seint ankom statsminister Kjell Magne Bondevik Asker og Bærum-klinikken i statsministerens svarte BMW. Der la regjeringen fram en ny informasjonsplan for psykisk helse, men det var ikke det journalistene var opptatte av. Overfor Dagbladet utdyper Bondevik hvorfor han ikke har valgt å beklage hendelsen.

- Gjorde jeg det, ville det være en kraftig kritikk av sjåføren. Jeg behandler ikke mine medarbeidere slik. Å beklage ville vært en lettvint måte for meg å komme ut av saken på, men det ville vært en elendig personalpolitikk.

- Men når du sier at «jeg kan ikke beklage på vegne av andre» så er det jo nettopp sjåføren du skylder på?

Urettferdig

- Nei, nei. Nå blir jeg feiltolket, for det var ikke min hensikt. Men det står fast at i bilen er det sjåføren som er sjef - ikke jeg. Jeg ser til min glede at Thorbjørn Jagland, som har erfaring fra dette - mener det samme som meg. Andre politikere som ikke har denne erfaringen ser jeg nytter denne sjansen til å gjøre politiske poenger. Men det er urettferdig - jeg føler meg urettferdig behandlet i denne saken, sier Bondevik.

- Er dette den største tabben du har gjort hittil i valgkampen?

- Det får andre vurdere. Jeg mener min handlemåte har vært riktig. Men det er selvsagt synd at denne saken overskygger andre viktige saker, sier Bondevik.

Etter et timelangt møte i går mellom Statsministerens kontor og sjåførene i regjeringens biltjeneste, ble det slått fast at valgkamp ikke lenger er god nok grunn til å bryte fartsgrensene.

Innskjerpet

- Vi har gått igjennom regelverket og praksis, og bestemt at i framtida vil ikke valgkamparrangementer være grunn til å bryte fartsgrensene, sier departementsråd Bjørn T. Grydeland ved Statsministerens kontor.

Han sier at sjåførene ikke fikk refs på møtet, men at de er forklart hva som er utrykningsgrunner.

- Vi ville være helt sikre på at de forstår hva som er gyldig grunn til å bryte fartsgrensene. Vi ser ingen grunn til å kritisere sjåførene. Tidligere har de ikke hatt klare instrukser om hvordan de skal forholde seg.

- Vi må leve med at det er finnes noen gråsoner. Det finnes ingen skriftlig instruks til sjåførene. Utrykninger må behandles med skjønn, men hovedregelen skal være at fartsgrensene skal holdes.

Ifølge en pressemelding fra Statsministerens kontor, er statsminister Kjell Magne Bondevik enig i at valgkamp ikke er utrykningsgrunn.

FOR SENT:</B> Statsminister Kjell Magne Bondevik kom ti minutter for seint til Asker og Bærum-klinikken. Sjåførene har fått nye instrukser.