Vil ikke drepe Keiko

Keiko har liten sjanse til å overleve vinteren. Men forskerne vil ikke skyte filmstjerna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det sier forsker og leder av Keiko-prosjektet i Ocean Futures Society, Colin Baird, til NTB.

Bakgrunnen er at hvalekspert Nils Øien ved Havforskningsinstituttet i Bergen mener Keiko har små sjanser til å overleve vinteren.

- Da er det bedre å avlive spekkhuggeren, sier Øien.

Ingen myndighet

Bird og hans kollega Fernando Ugarte er vel vitende om at Keiko befinner seg i et land som praktiserer hvalfangst, og at synet på hval og hvalfangst er noe annerledes enn i USA.

Han aksepterer også at Ocean Futures Society ikke har noen myndighet i Norge, og at Keiko per definisjon er norsk nå. Derfor har Baird tatt kontakt med lokale myndigheter og kontaktet Fiskeridepartementet.

Tirsdag var det langt roligere omkring hvalen i Skålvikfjorden på Nordmøre, etter at det verste oppstusset hadde lagt seg.

- Det har vært færre folk på kaiene og ute i båter, og det er vi glade for sier Baird.

Forskerne har fått støtte av akvariebestyreren i Ålesund, Jan Einarsen, som også har gått ut med en oppfordring om å la Keiko få være i fred.

I fjorden

Spekkhuggeren, som er kjent fra filmene «Free Willy», holdt seg i det samme området i Skålvikfjorden tirsdag, men beveget seg likevel lenger unna fiskeoppdrettsanlegget på Korsneset enn de to første dagene.

Forskerne passer på at Keiko er ved god helse og følger opp med fôring når det er nødvendig. Deres oppgave er å tilvenne ham et naturlig liv i havet sammen med andre spekkhuggere, og de håper at han stikker ut av fjorden og finner noen artsfrender med det første.

De første to dagene i Skålvikfjorden ble Keiko fôret av lokalbefolkningen og av utenlandske turister. Barn badet sammen med ham, og mange klappet ham. Dette ble gjort i beste mening, men forskerne likte det veldig dårlig.

På avstand

Nå er det oppnådd en forståelse for at folk skal holde seg på avstand, og forskerne er tilfreds med det.

- Jeg synes det går bra nå, sier Baird - som bor om bord i den gamle redningsskøyta Hagbart Waage som ligger ved et lakseoppdrettsanlegg på Korsneset i Halsa.

Keiko ble født i havet rundt Island i 1977. Filmstjerna er 24-25 år gammel, måler mellom 7 og 8 meter og veier mellom 3.000 og 4.000 kilo.

Keiko har vært i fangenskap det meste av sitt liv. Amerikanerne har brukt 20 millioner kroner og noen år på å få spekkhoggeren tilbake til et naturlig liv igjen, uten å ha lyktes.

Norske hvalkjennere sier at prosjektet er ren galskap, og at muligheten for å lykkes er liten.

(NTB)

KJENDIS:</B> Keiko, alias Willy, har foreløpig falt til ro på Nordmøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer