Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil ikke drive valgkamp for KrF

Fylkesvaraordfører Jan Birger Medhaug vil ikke delta i noen valgkamp for Kristelig Folkeparti selv om lokallagene skulle be ham om det. Han ber partiledelsen avklare sin holdning til ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF-toppen reiste til Kreta på ei ukes ferie lørdag morgen for å samle krefter. Etter fylkesleder Kari Austerheim Spildes utsagn etter landsstyremøtet fredag der hun sa at Medhaug var velkommen til å drive valgkamp for KrF om lokallagene inviterte ham, er Medhaug både forbauset og oppgitt.

- Jeg kan ikke annet enn føle meg utstøtt etter at fylkesstyret i to omganger har vedtatt at jeg ikke skal være fylkesordførerkandidat. For meg dreier politiske verv seg om å ha tillit. Enten har man tillit eller så har man det ikke, sier Jan Birger Medhaug til Dagbladet.

Blir valgt

Medhaug og partiet står uansett overfor et dilemma: Som førstekandidat i Rogaland står Medhaug på sikker plass til fylkestinget. Det sier også generalsekretær Inger Helene Venås til Dagbladet. Medhaug kan melde seg ut av KrF etter valget, men det er ikke aktuelt. Som sentral KrF-politiker i mange år har han ingen andre partialternativer.

Fylkesleder Kari Austerheim Spilde gjentar overfor Dagbladet sitt tidligere utsagn om at tilliten til Medhaug er svekket.

Vil ha møte

- Vedtakene fra 11. august og 25. juni står fast, og Medhaug står først på vår liste, sier Spilde til Dagbladet.

- Medhaug vil også bli invitert til møtet hvor vi vil samle listekandidatene, prate politikk og ha et sosialt fellesskap.

- Betyr det at han også vil bli markedsført som KrF-kandidat?

- Nei, han kan ikke aktivt markedsføres, i henhold til det vedtaket vi gjorde, sier Spilde, som innrømmer at situasjonen er vanskelig.

- Denne sommeren har vært tøff og vond. KrFs holdning er at politi og statsadvokat får vurdere saken mellom Medhaug og kvinnen, mens vår sak er at vår kandidat er anmeldt for voldtekt. Dette er en påkjenning både for Medhaug og kvinnen, men også vondt for partiet.

Isfront

Medhaug sier at han må vurdere premissene før han sier ja til å delta på et møte med fylkesledelsen.

- Jeg er åpen for substansielle møter hvor vi kan snakke åpent og ikke bare drive et spill for galleriet. Jeg er opptatt av at denne prosessen blir ryddig.

- Hva bør partiledelsen gjøre for å rydde opp i denne fastlåste situasjonen?

- Alt blir forkjært hvis jeg må si det som partiet burde tenkt.

- Vil du kreve at de uttrykker full tillit til deg?

- Ikke hvis de ikke har det. Jeg står fast ved at mitt politiske engasjement ikke endres av et vedtak i fylkesstyret.

Statsadvokaten kan komme med sin endelige avgjørelse i saken rett før valget 15. september.

- Er det mangelen på en politisk eller juridisk avklaring som opptar deg mest?

- Det er selve saken og alle de beskyldninger den har medført. Å få ryddet opp i disse er viktig for resten av mitt liv.

NEKTER: Jan Birger Medhaug vet ikke hvilken jobb han kan gå tilbake til etter kommunevalget. - Inntil partiledelsen har avklart sin holdning, er det uaktuelt å delta i valgkampen, sier han.