Vil ikke etterforske rasulykken

TROMSØ (Dagbladet): Mens spørsmålene om rasulykken bare blir flere og flere i lokalbefolkningen i Lyngen, bestemte Troms politidistrikt helt overraskende i går at rasulykken ikke skal politietterforskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I intervju med Dagbladet har veisjefen i Troms nå endret forklaring om hva som skjedde på et helt sentralt punkt: Om hvilke instrukser føreren av hjullasteren fikk fra veikontoret.

Veisjef Torbjørn Naimak hadde samtaler med politimester Truls Fyhn i Troms i går formiddag. I går ble det bestemt at rasulykken ikke skal etterforskes av politiet.

- Det er ingen grunn til å tro at noen har gjort noe straffbart knyttet til disse rasene. Vi kjenner årsaken til ulykken, og derfor er det ikke grunnlag for å igangsette en selvstendig etterforskning fra politiets side, sier politiinspektør Arvid Isaksen ved Troms politidistrikt.

Han sier det er uaktuelt å etterforske det som ble gjort av Statens vegvesen i Troms. Den samme beskjeden fikk lensmannen i Lyngen i går fra sine overordnede i Tromsø.

Beredskap

Da lensmannskontoret i Lyngen fikk melding om raset i 13-tida onsdag, ble det gitt beskjed til veistasjonen på Nordkjosbotn om at en hjullaster skulle holdes i beredskap, men at den ikke skulle foreta noe rydding eller søk i rasområdet før representanter fra lensmannskontoret og fra Statens vegvesen hadde kommet til stedet.

- Det var helt uaktuelt at det skulle gjøres noe søk før den tid, sier lensmannsførstebetjent Øystein Nilsen ved Lyngen lensmannskontor.

Nilsen kjente seg ikke igjen i den versjonen veisjefen i Troms, Torbjørn Naimak ga til media onsdag kveld. Veisjefen sa da at hjullasteren skulle starte rydding i raset umiddelbart, fordi de fryktet at to biler kunne være tatt av det første raset.

Endret versjon

- Vi var ikke sikre på om det kunne være biler som ble tatt av dette raset. Derfor sendte vi våre folk inn så kjapt, sa veisjefen til Dagbladet onsdag kveld.

Etter å ha besøkt rasstedet i går formiddag og snakket med de lokale representantene fra Statens vegvesen, endret veisjefen sin versjon overfor Dagbladet.

- Vi vet ikke hva slags beskjeder som ble gitt fra Vegvesenets lokale oppsynsmann til sjåføren på hjullasteren og brøytebilsjåføren. Men hjullasteren har kjørt mye lenger fram mot raset enn vi ville den skulle gjøre, sier lensmannsførstebetjent Øystein Nilsen.

Han har ikke fått noen svar på hvorfor hjullasteren og de parkerte kjøretøyene befant seg der de gjorde, og politiledelsen i Tromsø mener at det ikke er grunn til å etterforske hendelsesforløpet heller.

Lokalbefolkningen i Lyngen, derimot, spør seg nå hvorfor ryddemannskapene sto og ventet på et sted der det kort tid etterpå gikk et nytt ras.