Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke flytte fra Plata

- Det er her pusherne og knutepunktet er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utspillet om å flytte de narkomane i Oslo opp til Stortinget har fått mye oppmerksomhet i helga. Men de narkomane er skeptiske til at det er mulig å gjennomføre.

Lørdag gikk politistasjonssjef Kåre Stølen på Grønland politistasjon ut med utspillet om å «flytte» de narkomane opp til plassen foran Stortinget. Stølen så for seg at plassen kunne bli Oslos største marked for kjøp og salg av narkotika, og at politikerne skulle se dette miljøet. Men politimesten Anstein Gjengedal avlyste aksjonen, og begrunnet det med at politiet ikke skulle komme med politiske utspill.

Arild Knutsen fra Foreningen for human narkotikapolitikk tok imidlertid tak i utspillet, og ønsker nå å følge opp utspillet fra Stølen. Klokka ti i dag møtte han opp utenfor Oslo S, der hoveddelen av narkotikamiljøet i hovedstaden holder, for å forsøke å få med seg noen fra miljøet opp til Stortinget.

-Vi ønsker å skape økt positivitet rundt forslaget om å flytte seg opp. De bør gå opp og etablere seg utenfor Stortinget så politikerne ikke får sjansen til å glemme dem, sier Knutsen til Dagbladet.no.

- Ikke lett å samle miljøet
Men ikke mange narkomane hadde møtt opp for å være med til Stortinget i dag. Mange av dem mener også at det kan bli vanskelig å flytte mange oppover av gangen.

- Dette er kanskje ukjent, det er ikke alle narkomane som får med seg så mye nyheter. Men samholdet her koker ofte ned til penger, og det blir ikke så godt når miljøet stadig blir brutt opp, mener Per (52).

Han har vært en del av rusmiljøet i 20 år, men har nå holdt seg unna dop de siste ti årene. Av hensyn til familien ønsker han ikke å stå fram med bilde.

Både han og flere andre Dagbladet.no snakket med utenfor Oslo S, mente det vil bli svært vanskelig å få noen til å gå oppover til Stortinget. Mange trekker fram at få fra miljøet ønsker oppmerksomhet rundt sin person og sin situasjon. Per tror det er for usentralt oppe ved Stortinget.

- Det er her plata er, her er pusherne og her er knutepunktet, sier Per.

Flere er sinte over at de ikke har noe sted å oppholde seg i Oslo i dag, og over å bli flyttet fram og tilbake i Oslo S-området.

- Det er patetisk og latterlig. Det blir bare en forskyvning av problemet, sier en 35 år gammel kvinne som er en del av miljøet.

Opposisjonen mener Stoltenberg er målet
Opposisjonen mener rusmisbrukerne i hovedstaden bør gå til Regjeringskvartalet i stedet for til Stortinget dersom de skal finne seg et nytt samlingssted.

— Dersom hensikten er å forflytte folk for å synliggjøre resultatet av politikken på rusfeltet, er det mer treffsikkert å velge Regjeringskvartalet framfor Stortinget. Men jeg har ikke tro på slike aksjoner i det hele tatt, sier Høyres Inge Lønning til NTB.

Både Stølen og Knutsen har ønsket å sette fokus på at de narkomane er mennesker med helseproblemer. Det er et syn som deles av Stortingets helse- og omsorgskomité.

— Det er opplagt at tunge rusmisbrukere er syke mennesker som trenger hjelp av helsevesenet, sier komitéleder Harald Tom Nesvik (Frp) til NTB.

— Jeg vil gi ros til politistasjonssjef Kåre Stølen, som foreslo å flytte rusmisbrukerne til plassen foran Stortinget. Med utspillet skapte han oppmerksomhet om en svært viktig problemstilling. Men det er flertallsregjeringen og ikke Stortinget som har ansvaret for manglene på dette feltet, sier Nesvik.

Knutsen håper foreningen kan lykkes med å samle de narkomane på lengre sikt, og vil jobbe videre for å gjøre de narkomane mer synlige.

- Vi håper å gjøre framskritt i løpet av uka, sier Knutsen.

image: Vil ikke flytte fra Plata

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!