Vil ikke forby kjøttimport

Regjeringen vil ikke etterkomme Senterpartiets ønske om å forby import av storfe og storfekjøtt fra land som er rammet av kugalskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den muntlige spørretimen i Stortinget i dag kom ikke statsminister Jens Stoltenberg Johan J. Jakobsen (Sp) i møte på dette punktet. Ordvekslingen mellom Jakobsen og statsministeren kom rett etter at Sp hadde innlevert et privat forslag om importforbud.

Både Jakobsen og Kristelig Folkepartis parlamentariske leder Kjell Magne Bondevik grep fatt i uttalelsene fra landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen om at utenlandsk kjøtt er sikrere enn norsk, en uttalelse de mente hadde ført til stor forvirring om hvor trygt det er å spise norsk storfekjøtt.

Statsministeren støttet Hanssen.

- Det eneste landbruksministeren gjorde var å påpeke det faktiske forhold at hvert eneste storfe som blir importert til Norge er kontrollert. Det samme er ikke tilfelle med norsk storfe ennå, sa Stoltenberg.

Jakobsen mente at regjeringen ikke bygger sin matvarepolitikk på føre var-prinsippet. Han viste også til Statens dyrehelsetilsyn, som har gitt uttrykk for at kontrollen av importerte dyr ikke er sikker nok.

Stoltenberg avviste også dette, og sa at regjeringen bygger på føre var-prinsippet.

- Kontrollen av utenlandske dyr vil øke, og kontrollen av norske dyr vil bli bedre, beroliget statsministeren.

(NTB)