Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke fordele skyld

Professor Eivind Smith vil ikke fordele skyld mellom politikerne for den økonomiske politikken på 1980-tallet som la grunnlaget for bankkrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det får de gjøre selv, men det var stor politisk enighet om å holde rentene lave, sier Smith, som har ledet Stortingets granskingskommisjon for bankkrisen.

Den lave renten på midten av 1980-tallet gjorde at bankenes utlån vokste hemningsløst. Det har vært ført atskillige debatter om hvem som hadde ansvaret for rentenivået den gang - samlingsregjeringen til Kåre Willoch, som satt fra 1983 til 1986, eller regjeringen til Gro Harlem Brundtland som avløste Willoch i mai 1986 og satt fram til 1989.

Smith er diplomatisk og sier at både regjeringene Willoch og Harlem Brundtland må ta ansvaret.

Ros for løsningen

På den annen side gir Smith og hans kolleger i kommisjonen ros til de kriseløsningene som Ap-regjeringen kom med på begynnelsen av 1990-tallet.

- Kriseløsningene var i hovedtrekk forsvarlige og til dels imponerende. Påstandene om at staten overtok bankene ved et kupp for å sosialisere dem (gjøre dem statlige), er bare sludder, sa Smith da han presenterte kommisjonens rapport i dag.

Kriseløsningen besto kort sagt i at staten kom inn og overtok eierskapet i landets tre største forretningsbanker og sørget for at de kunne drive videre etter at de hadde tapt tosifrede milliardbeløp.

Den eneste banken som kanskje kunne ha klart seg ifølge Smith var DnB. Han ville ikke utelukke at aksjonærene fremdeles hadde verdier i banken, men disse gikk tapt på grunn av bankens ledelse, hevdet Smith.

Fiksert DnB

DnBs ledelse ba i 1992 Banksikringsfondet om 2,5 milliarder kroner fordi de fryktet å tape et slikt beløp og dermed komme under myndighetenes grense på 8 prosent kapitaldekning.

- Bankens ledelse var ekstremt fiksert på å holde denne åtteprosentgrensen. I stedet kunne ledelsen ha avventet situasjonen til tapet eventuelt var en realitet, og søkt om dispensasjon fra kapitaldekningskravet, mener Smith.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!