Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abort i Missouri

Vil ikke fornye lisensen til Missouris eneste abortklinikk

Om abortklinikken stenges vil Missouri bli den eneste delstaten i USA uten en lovlig abortklinikk, ifølge Reuters.

ABORTKLINIKK: Myndighetene har besluttet at de ikke vil fornye linsensen til Missouris eneste abortklinikk. Foto: AP Photo / Jeff Roberson / NTB Scanpix
ABORTKLINIKK: Myndighetene har besluttet at de ikke vil fornye linsensen til Missouris eneste abortklinikk. Foto: AP Photo / Jeff Roberson / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsedepartementet i delstaten Missouri i USA har ikke fornyet lisensen til delstatens eneste abortklinikk.

Det skriver CBS News, som har fått tilgang til et brev fra rettshøringen som ble holdt fredag.

Saksøkte myndighetene

Lisensen til å gjennomføre aborter på klinikken gikk ut i begynnelsen av juni, men en dommer forlenget lisensen midlertidig etter at klinikken saksøkte myndighetene.

En endelig beslutning måtte tas fredag, men allerede før dagens rettshøring ble klinikken i St. Louis i Missouri orientert om avgjørelsen.

Dommer Michael Stelzer avgjorde imidlertid at en midlertidig forføyning som tillater at klinikken drives videre.

Ifølge avisa vil det ta flere dager før de tar en endelig beslutning om lisensen.

Stezler kalte i dag saken «en av de vanskeligste i hans karriere».

- En livstruende situasjon

Abortklinikken selv, Planned Parenthood i St. Louis's, har uttalt at «muligheten for å ta abort nå ligger i dommerens hender».

Ifølge NTB har tjenestemenn i helsedepartementet pekt på problemer ved klinikken. Blant annet skal det ha vært tre tilfeller der aborter har medført komplikasjoner, hvor kirurgi har vært nødvendig. I et annet tilfelle skal komplikasjonene ha ført til en livstruende situasjon for en kvinne.

Klinikken selv sier at striden om lisens skjer fordi abortmotstanderne, som har makten i delstaten, forsøker å fjerne muligheten til å avbryte svangerskap i Missouri.

Om abortklinikken stenges vil Missouri bli den eneste delstaten i USA uten en lovlig abortklinikk, ifølge Reuters.

- Åtte uker lenge nok

DEMONSTRERTE: Demonstranter utenfor Planned Parenthood-klinikken i St. Louis tidligere denne måneden. Foto: Jeff Roberson / AP / NTB scanpix
DEMONSTRERTE: Demonstranter utenfor Planned Parenthood-klinikken i St. Louis tidligere denne måneden. Foto: Jeff Roberson / AP / NTB scanpix Vis mer

Det har lenge vært strid rundt abortloven i delstaten. I mai startet Barry Hovis, som sitter i den lovgivende forsamlingen en opphetet debatt rundt abortloven.

I et innlegg ga han støtte til forslag om å innskrenke abortgrensen til åtte uker, og brukte uttrykt «samtykkende voldtekt», ifølge Newsweek.

- La oss si at noen er utsatt for seksuelle overgrep. De har åtte uker å bestemme seg på. Jeg har aldri studert dette inngående, men jeg har hørt om dagen-derpå-pillen, som man kan ta dersom de føler de er blitt begått overgrep mot. Det gir dem rikelig tid til på åtte uker å utføre de tiltakene. Det er jeg muligens ikke komfortabel med, men det gir folk den muligheten, sa han.

Hovis uttalte seinere til nyhetsbyrået Associated Press at han hadde snakket feil.

- Jeg beklager dersom jeg ikke brukte ordet «eller», sa republikaneren - som ifølge seg selv altså mente å si «date-voldtekter eller samtykkende eller voldtekt».

Vedtatt i flere stater

Missouri er også bare den siste i en lang rekke amerikanske delstater som de siste månedene har vedtatt å innskrenke abortloven. Både Alambama, Georgia, Ohio, Kentucky, Iowa og North Dakota har gjort det samme.

Lovforslagene gjør det forbudt å utføre abort etter at fosterets hjerteslag er registrert. Dette kan skje allerede før kvinner finner ut av at de er gravide.

Selv om lovene er vedtatt på delstatsnivå, betyr ikke det at de automatisk trer i kraft i nær framtid, ifølge Buzzfeed.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!