Trine Skei Grande:

Vil ikke gå av

Venstre og Trine Skei Grande går mot et skuffende kommunevalg. Men hun avfeier spørsmålene om dette kan ha vært hennes siste.

VENSTRE: Venstres leder Trine Skei Grande nekter for at dette var hennes siste valg som partileder. Vis mer

Valgkvelden var kontrastfylt ved Venstres valgvake i Oslo. Optimisme ble til skuffelse for Abid Raja da kveldens første prognose viste en nedgang til 3,4 prosent. Det er 2,1 prosentpoeng bak oppslutningen i kommunevalget i 2015.

I neste øyeblikk var det knyttet spenning til hva som ville bli sagt om Trine Skei Grandes framtid som partileder.

- Er dette ditt siste valg som partileder?

- Nei, nei nei, svarte Skei Grande kontant på spørsmål fra Dagbladet.

- Er dere valgets største tapere?

- Nei, det er andre partier som går tilbake mye mer i prosent enn oss.

- LITT UTIDIG: Abid Raja mener at det er nesten litt utidig å snakke om Grandes framtid etter de første prognosene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- LITT UTIDIG: Abid Raja mener at det er nesten litt utidig å snakke om Grandes framtid etter de første prognosene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Grandes framtid

I løpet av valgkampen har Trine Skei Grande uttalt at dersom oppslutningen blir dårlig, så «vil hun ta ansvar». I Dagbladets valgbod utdypet hun at det betyr «enten å rydde opp, eller å sørge for at andre tar ansvaret videre».

Abid Raja ville ikke høre snakk om Grandes avgang.

- Dette er ikke et spørsmål for denne kvelden. Det er nesten litt utidig. Vi står sammen og kjemper som et lag, sa Raja og understreket at de hadde et håp om at tallene ville bedre seg utover kvelden.

- Jeg håper at vi skal komme oss betraktelig over 3,4. Vi kan ikke ende på det tallet.

Ikke festkveld

Da Trine Skei Grande entret scenen erkjente hun at dette ikke var festkvelden de hadde forestilt seg.

- Det er synd for Venstre, men først og fremst synd for sakene vi kjemper for. Likevel har vi klart å vise at Venstre er en kraft å regne med.

Videre var talen preget av optimisme. Hun håpet at oppslutningen skulle krype opp mot firetallet, hun skrøt over ungdomspartiet og sa at Venstre er et parti Norge trenger til neste stortingsvalg.

- Vi trenger et parti som kan stå opp mot trendene vi ser. De enkle løsningene. Jeg tror at det finnes veldig mange flere som ønsker seg et slikt parti. I kveld skal dere få feste, men i morgen skal vi legge en plan for neste valg.

«Guffent»

Umiddelbart etter at den første prognosen ble vist på storskjermen på Vega Scene i Oslo, omtalte Raja oppslutningen som et «guffent tall».

- Det er veldig skuffende. Det er vonde tall for alle som har drevet valgkamp for Venstre dag ut og dag inn over hele landet.

Raja fortalte at Venstre er et parti som har mye høyere ambisjoner. At et liberalt, moderne og klimavennlig parti som dem bør ligge på et tosifret tall. Til tross for at ambisjonene var høyere enn tallene, ville ikke Raja snakke om konsekvenser.

- Dette er ikke dagen for konsekvenser. Først skal alle stemmene telles opp. Vi skal stå samlet og kjempe som et lag. Går det bra, så har vi lyktes som et lag. Går det ikke bra, så har vi mislyktes som et lag.

SKUFFELSE: Det var en skuffet stemning på Venstres valgvake da prognosene viste en nedgang til 3,4 prosent. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SKUFFELSE: Det var en skuffet stemning på Venstres valgvake da prognosene viste en nedgang til 3,4 prosent. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Preget av konflikt

Store deler av Venstres valgkamp ble preget av den uforsonlige konflikten internt i regjeringen om bompenger. Etter at Venstre først sa «nei» til Frps bompengeskisse, ble de til slutt enige om å gå for statsminister Erna Solbergs skisse.

Hovedpunktet for Frp var å få ned bompengebelastningen, mens for Venstre dreide det seg i hovedsak om å ta hensyn til klimaet. Begge partiene vant litt, men i etterkant var regjeringspartiene uenige om hva de hadde blitt enige om.

Da forhandlingene pågikk for fullt, gjorde ikke Venstre det særlig godt på målingene. Etter at de kom til enighet, bykset de opp til 5,4 prosent på NRKs siste måling før valget. Det er bare 0,1 prosentpoeng bak oppslutningen i kommunevalget i 2015.

Vil ta ansvar

Da Venstre-leder Grande stilte til partilederutspørring i Dagbladets valgbod, ble hun konfrontert med at hun har sagt at hun «vil ta ansvar dersom valget går dårlig».

- Hva legger du i det? Spurte Dagbladets programleder Oddvar Stenstrøm.

- Ansvaret er enten å rydde opp, eller å sørge for at andre får ta ansvaret videre. Jeg sørger for at vi skal gjøre gode valg, det har jeg gjort i fire valg på rad. Og det har jeg tenkt til å gjøre igjen, svarte hun.

Før mandagens kommunevalg hadde Venstre 7 ordførere, 34 varaordførere og 39 fylkestingsrepresentanter. Ordførerne hadde de i kommunene Hurdal i Akershus, Granvin i Hordaland, Vanylven i Møre og Romsdal, Vestre Slidre i Oppland, Eid i Sogn og Fjordane, Fjaler i Sogn og Fjordane og Bø i Telemark.