Johansen om førjulstida:

- Vil ikke gi falske forhåpninger

I Oslo ble det strammet ytterligere inn fra tirsdag, og byrådet tror vi må leve med tiltakene lenge - også gjennom jula.

HOLDER STENGT: Raymond Johansen tror tiltakene vil fortsette over jul i år. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert

- Jeg tror det er lite realistisk å åpne igjen før jul, sa byrådsleder Raymond Johansen, da han la fram nye tiltak mandag ettermiddag - bare elleve dager etter at han innførte sosial nedstengning av hovedstaden.

Denne gang var imidlertid tiltakene rettet inn mot ungdom i alderen 13 til 19 år, etter at smitten har økt i denne aldersgruppen den siste tida. Byrådslederen sa han rett og slett ikke tar sjansen på at smitten skal spre seg ytterligere i disse aldersgruppene, og at man igjen risikerer en fullstendig nedstengning av samfunnet, lik situasjonen man hadde i mars.

RØDT NIVÅ: Byrådsleder Raymond Johansen, skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (t.v.) og utdanningsdirektør Marte Gerhardsen informerte mandag om at det innføres rødt nivå på byens ungdomsskoler fra og med tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB
RØDT NIVÅ: Byrådsleder Raymond Johansen, skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (t.v.) og utdanningsdirektør Marte Gerhardsen informerte mandag om at det innføres rødt nivå på byens ungdomsskoler fra og med tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

I førsteomgang gjelder alle tiltakene i hovedstaden fram til 1. desember, men tiltakene kan bli langvarige, tror Johansen.

Se oversikt over de nye Oslo-tiltakene nederst i saken.

- Jeg tror det vil være å gi falske forhåpninger å si at alle de tiltakene som er nå innført siden oktober, vil bli opphevet 1. desember, mener Johansen.

- Det er ganske usannsynlig å tenke seg at man ikke har en del tiltak også i jula, og jeg tror folk flest har begynt å innse at jula ikke blir som vanlig. Så vi får gjøre det beste ut av det, sier byrådslederen til Dagbladet.

Annerledes jul

Helsebyråd Robert Steen sier til Dagbladet at han håper oslofolk kan ferie jul under «kontrollerbare forhold».

- Det blir nok ikke året for store, sosiale julesamlinger, men jeg håper den sosiale isolasjonen skal gi et knekk på smittespredninga, slik at folk kan ha besteforeldre på julemiddag.

Det siste døgnet er det registrert 105 nye smittetilfeller i Oslo, en liten nedgang fra de daglige smittetallene den siste tida. Steen er imidlertid klar på at ett enkelt tall ikke gir noen indikasjon på om smitten er på vei ned eller ikke, og at man må se på tallene ukevis for å danne seg et bedre bilde.

LITE FOLK: Julemarkedet i Spikersuppa pleier å ha tusenvis på besøk i førjulstida. Med hovedstaden i sosial nedstengning kan besøket bli glissent. Foto: Fredrik Hagen / NTB
LITE FOLK: Julemarkedet i Spikersuppa pleier å ha tusenvis på besøk i førjulstida. Med hovedstaden i sosial nedstengning kan besøket bli glissent. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Forrige uke økte smitten med 30 prosent fra uka før, men denne uka blir spennende. Da kan vi forvente å se den første statistikken på om den sosiale nedstengningen har fungert.

Ifølge Steen jobbes det med mange scenarioer for hva framtida og jula vil bringe, og hvor man eventuelt kan lette på tiltak først.

- Men det må vi komme tilbake til seinere. Det eneste vi er sikre på i år er at julaften er 24. desember.

Tiltak gjennom jula

Også nasjonalt kommer trolig jula og førjulstida til å være veldig annerledes i år.

- Jeg har allerede avlyst mine to årlige gløggselskaper. Den delen av julefeiringen er ute, sa Erna Solberg før helga.

Hun er også klar på at man bør legge alternative planer, og at det ikke er sikkert at hele storfamilien kan samles under samme tak i år.

MYE SMITTE: Smittetallene i Norge er fortatt så høye at regjeringen utelukker ikke strenge tiltak gjennom julen. Video: Regjeringen Vis mer

Helseminister Bent Høie la heller ikke skjul på at det trolig blir en tiltaksfylt julefeiring, til tross for at regjeringen satt inn tiltak flere uker før den går av stabelen.

- Utviklingen nå har gått i så negativ retning at vi også må være forberedt på at det kan være tiltak gjennom jula, sa Høie.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa til Dagbladet forrige uke at man vil vite mer om hvilke tiltak som vil gjelde jula igjennom, nærmere midten av desember.

Dette er de nye Oslo-tiltakene

  • Forbud mot innendørs organiserte fritidsaktiviteter for ungdom mellom 13 og 19 år. Det innebærer at aktiviteter i for eksempel kor, korps, teater, speider, dans og organisasjoner må opphøre. Forbudet vil ikke gjelde barn i barneskolealder.
  • Forbud mot innendørs breddeidrett for ungdom mellom 13 og 19 år. Det innebærer at treninger i for eksempel fotball, turn, håndball, volleyball og friidrett må opphøre. Forbudet vil ikke gjelde barn i barneskolealder eller utendørsidretter. Forbudet vil heller ikke gjelde de som driver med toppidrett, men er under 20 år.
  • Fra gult til rødt nivå i smitteverntiltak på skoler med ungdomstrinn. Det innebærer blant annet at elevene deles inn i mindre kohorter og at kontakt mellom kohortene skal unngås. Begrensinger i oppmøte og ulike oppmøtetider for elevene vurderes fra skole til skole.
  • Fritidsklubbers ordinære virksomhet stenges, samt Oslo kulturskole for elever som er over barneskolealder. Det vil fortsatt være mulig å ha et svært begrenset tilbud under strenge smittevernregler med adgangsbegrensning, avstandsregler, gruppestørrelse og krav om munnbind.

Kilde: Oslo kommune

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer