Vil ikke gi «fredsprisvinner Snowden» garanti mot arrestasjon

Selv om Edward Snowden skulle få Nobels fredspris bør han ikke gis garanti mot arrestasjon og utlevering til USA, mener Michael Tetzschner (H).

Videolink: Hvis Edward Snowden skulle bli tildelt Nobels fredspris kan han bli nødt til å holde sitt Nobelforedrag på videolink fra Moskva. Michael Tetzschner vil utlevere ham til USA på linje med andre etterlyste amerikanere som blir tatt i Norge. Foto: AFP/Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet
Videolink: Hvis Edward Snowden skulle bli tildelt Nobels fredspris kan han bli nødt til å holde sitt Nobelforedrag på videolink fra Moskva. Michael Tetzschner vil utlevere ham til USA på linje med andre etterlyste amerikanere som blir tatt i Norge. Foto: AFP/Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Varsleren Edward Snowden er nominert, og flere kommentatorer, medier, akademikere og organisasjoner har tatt til orde for at han bør tildeles årets Nobels fredspris. Snowden rappet med seg tusenvis av topphemmelige dokumenter fra etterretningsorganisasjonen NSA og delte dem med utvalgte journalister. Dokumentene har avslørt hvordan NSA og deres allierte driver en verdensomspennende elektronisk overvåking og har tilgang til nær sagt alt som skjer i telenettet og alt som blir sagt og skrevet på internett.

Men skulle Nobelkomiteen gi prisen til Snowden vil det utløse en svært delikat situasjon mellom Norge og USA. Snowden er mer eller mindre fanget i Russland, der han er innvilget asyl. Det amerikanske passet hans er kansellert av USAs myndigheter og hjemlandet ønsker ham pågrepet og utlevert.

Etterlysing vil i utgangspunktet forplikte norske myndigheter til å arrestere Edward Snowden i det han setter foten på norsk jord. Men kan norsk politi arrestere en person som kommer til landet for å motta Nobels fredspris?

Ja, det kan og bør de, mener stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H). Han vil ikke at det skal være noen forskjell på en fredsprisvinner og en hvilken som helst annen etterlyst amerikaner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.