Vil ikke gi «fredsprisvinner Snowden» garanti mot arrestasjon

Selv om Edward Snowden skulle få Nobels fredspris bør han ikke gis garanti mot arrestasjon og utlevering til USA, mener Michael Tetzschner (H).

Videolink: Hvis Edward Snowden skulle bli tildelt Nobels fredspris kan han bli nødt til å holde sitt Nobelforedrag på videolink fra Moskva. Michael Tetzschner vil utlevere ham til USA på linje med andre etterlyste amerikanere som blir tatt i Norge. Foto: AFP/Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet
Videolink: Hvis Edward Snowden skulle bli tildelt Nobels fredspris kan han bli nødt til å holde sitt Nobelforedrag på videolink fra Moskva. Michael Tetzschner vil utlevere ham til USA på linje med andre etterlyste amerikanere som blir tatt i Norge. Foto: AFP/Adrian Øhrn Johansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Varsleren Edward Snowden er nominert, og flere kommentatorer, medier, akademikere og organisasjoner har tatt til orde for at han bør tildeles årets Nobels fredspris. Snowden rappet med seg tusenvis av topphemmelige dokumenter fra etterretningsorganisasjonen NSA og delte dem med utvalgte journalister. Dokumentene har avslørt hvordan NSA og deres allierte driver en verdensomspennende elektronisk overvåking og har tilgang til nær sagt alt som skjer i telenettet og alt som blir sagt og skrevet på internett.

Men skulle Nobelkomiteen gi prisen til Snowden vil det utløse en svært delikat situasjon mellom Norge og USA. Snowden er mer eller mindre fanget i Russland, der han er innvilget asyl. Det amerikanske passet hans er kansellert av USAs myndigheter og hjemlandet ønsker ham pågrepet og utlevert.

Etterlysing vil i utgangspunktet forplikte norske myndigheter til å arrestere Edward Snowden i det han setter foten på norsk jord. Men kan norsk politi arrestere en person som kommer til landet for å motta Nobels fredspris?

Ja, det kan og bør de, mener stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H). Han vil ikke at det skal være noen forskjell på en fredsprisvinner og en hvilken som helst annen etterlyst amerikaner.

- Prinsipielt har vi ikke enkeltsakslovgivning i en rettsstat, fordi det undergraver likhetsprinsippet. I tillegg må Norge respektere de avtalene vi har skrevet under på, som også sikrer utlevering til Norge, sier han

Krise Han minner om at USA er et demokrati, i motsetning til landet der Snowden har søkt tilflukt.

- Han vil jo ikke bli utlevert til straff men til en rettsstat som vi har tillit til, sier Høyre-politikeren.

- En arrestasjon av Snowden på Gardermoen vil være den største krisen for fredsprisen i nyere tid, sier PRIO-direktør Kristain Berg Harpviken.

Men han gir Tetzschner rett i at Norge juridisk sett kanskje ikke har noe valg.

- Denne situasjonen vil syneliggjøre alle problemene med nobelprisens uavhengighet. Det vil bli en veldig ubehagelig debatt for hele Nobel-instituttet, sier han.

Snowden er på andreplass, etter paven, på Harpvikens favorittliste over årets kandidater.

- Blant annet på grunn av disse problemstillingene så tror jeg ikke han får årets pris, sier han.

Forpliktet
Tetzschner viser til at Norge har internasjonale forpliktelser i forhold til USA som vi er nødt til å følge opp. I 1977 ble det inngått en bilateral utleveringsavtale mellom USA og Norge.

- Utleveringsavtalene er et forpliktende internasjonalt samarbeid. Norge har en rettslig forpliktelse her som man ikke bare kan løpe fra. Det er vanskelig for norske myndigheter å gi en garanti for at han ikke blir arrestert, sier jurist Gjermund Mathisen.
Han skrev doktorgradsavhandling om utlevering for straffbare forhold.

Utleveringsavtalen mellom Norge og USA lister opp en lang rekke forbrytelser der Norge i utgangspunktet er pliktig til å utlevere. Blant disse er tyveri og underslag. Snowden er i USA siktet for spionasje og tyveri av statlige eiendeler.

- Så langt utleveringsavtalen rekker så vil Norge være forpliktet til å utlevere. USA kan også begjære utlevering for andre lovbrudd enn det som er spesifisert i avtalen. Da har ikke Norge en plikt, men en mulighet til å utlevere, sier Mathisen.

Mer politiske forbrytelser, som spionasje eller landssvik, er ikke tatt inn i avtalen.

Misliker
Tetzschner har i utgangspunktet ikke særlig sans for ideen om at Edward Snowden bør få Nobels fredspris.

- Jeg ville ikke foreslått ham. I beste fall er det for tidlig. Det er avgjørende om han har valgt virkemidler som er forsvarlige - at han ikke har kompromittert opplysinger og satt menneskeliv i fare.

- Tror du verden hadde blitt oppmerksom på den globale masseovervåkingen om Edward Snowden hadde valgt å gå tjenestevei?

- Ja det er jeg helt sikker på. Det er så mange mennesker som kjente til dette at dette hadde kommet fram før eller senere uansett. Da hadde jeg foretrukket en som hadde gjort dette mer i samsvar med prinsippene for sivil ulydighet, sier Tetzschner.