Statsministerens kontor:

Vil ikke gi innsyn i tekstmeldinger

Statsministerens kontor (SMK) ønsker ikke at tekstmeldinger mellom helsetoppene og regjeringen i dagene før Norge stengte ned 12. mars skal offentliggjøres.

HOLDER SKJULT: Statsministerens kontor (SMK) ønsker ikke at tekstmeldinger mellom helsetoppene og regjeringen i dagene før Norge stengte ned i mars skal offentliggjøres. Foto: Terje Bendiksby / NTB
HOLDER SKJULT: Statsministerens kontor (SMK) ønsker ikke at tekstmeldinger mellom helsetoppene og regjeringen i dagene før Norge stengte ned i mars skal offentliggjøres. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 69 100 +390
mutantsmittet892
døde 620 +12
påvist smittet 112 000 000+387.9K
døde 2 490 000 +11.3K
Se mer

Coronakommisjonen har mottatt alle meldingene mellom helsetoppene og regjeringen fra disse dagene, men SMK ønsker ikke at meldingene skal bli offentlige, melder NRK.

Tekstmeldingene kan blant annet vise om det var uenighet mellom Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet i forkant av nedstengingen.

Skjult fra offentligheten

Opposisjonens helsepolitikere reagerer på at SMK ønsker å holde kommunikasjonen skjult for offentligheten.

- På et overordnet nivå bør offentligheten få vite hvordan regjeringen kom fram til så inngripende beslutninger, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol.

STOPPET: Statsminister Erna Solberg (H) orienterte om coronasituasjonen onsdag 25. november. Da Dagbladets reporter stilte et spørsmål om sykehjemmene, måtte helseminister Bent Høie ta over. Vis mer

Senterpartiets Kjersti Toppe mener meldingene kan vise hvem som egentlig tok den reelle beslutningen av nedstengingen av landet. Hun mener Stortinget må få vite om det var et politisk og ikke et faglig vedtak.

- Vi må vite om det var helsemyndighetene som brukte smittevernloven, eller om det var regjeringens beslutning. Og det kunne SMS-ene gitt et bedre innblikk i, sier Toppe til NRK.

Erna Solbergs statssekretær Rune Alstadsæter opplyser til NRK at SMK mener at hensynet til at det internt på kontoret og mellom departementene og SMK skal være et rom for frie råd og innspill, må veie tyngre enn hensynet til offentlighet.

Status vaksinasjon Full oversikt

298 742 (5.6%)i Norge har fått dose nr 1
104 343 (1.94%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer