Vil ikke gi Katrine pengene

I lagmannsretten ble Katrine Bråtane (21) ble tilkjent ti millioner kroner i erstatning, etter en ti års kamp mot forsikringsselskapene Storebrand og If skadeforsikring. De vil ikke betale, og anker saken til høyesterett. Katrines familie veit ikke om de orker en ny runde i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katrine Bråtane orket ikke kommentere saken i dag. Moren hennes, Kirsten Bråtane Kåsa, sier hun ikke er overrasket over at If Skadeforsikring anker saken.

- Dette var vel som forventet. De har ikke tenkt å gi seg. De har vel tenkt å se hvor lenge vi holder ut, sier Bråtane Kåsa til Dagbladet.no.

Hun vil ikke uttale seg om familien orker en ny runde i retten.

- Det er ikke for ingenting at Katrine har vært mye syk i vinter. Men jeg kan ikke uttale meg om hun orker en ny runde. De må Katrine bestemme sjøl, sier hun.

If Skadeforsikring sier de har anket saken ut fra prinsipielle grunner.

- Vi påpeker at beløpet lagmannsretten kom fram til, er tre ganger høyere enn det høyesterett har satt tidligere, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring til Dagbladet.no.

- Har betalt ut tre mill.

- Det er nødvendig å få fastsatt et prinsipp. Lagmannsrettens dom forutsetter at pleie og omsorg ikke skal betales av det offentlige, men av forsikringsselskapet. Vi har utbetalt over tre millionner kroner allerede, sier Frostad.

Katrine Bråtane ble lam fra nakken og ned for ti år siden. Som 11-åring var hun ute og red langs riksvei 416 mellom Risør og E18 i Aust-Agder. En lastebil kastet seg over i motgående kjørefelt. Sjåføren så ikke Katrine, og meide henne ned.

Ble tilbudt 250.000

Siden dengang har hun og foreldrene kjempet en hard kamp mot Storebrand. Da de skilte ut sin skadeforsikringsdel, og kalte den If Skadeforsikring, fortsatte kampen mot If.

Først ble Katrine tilbudt 250 000 kroner, i tillegg til standardkompensasjon på 1,42 millioner kroner. Etterhvert har de høynet budet litt etter litt.

- Det føltes som om de ville at saken skulle trekke ut. Kanskje håpet de at vi ikke hadde penger og tålmodighet til å kjempe videre, sa Katrine til Dagbladet 31. oktober - samme dag som Agder lagsmannsrett slo fast at hun skulle få 10,1 millioner kroner i erstatning.

If Skadeforsikring nekter for at de har latt saken trekke ut.

- Det er absolutt ikke bare If og Storebrands håndtering som har ført til at denne saken tar lang tid. Det har vært forskjellige utviklingstrekk i saken. En god del av tida kan ikke tilbakeføres oss, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring til Dagbladet.no.

- Dette er et rått løp

Advokat Jan Gunnar Ness representerer Bråtane. Han er ikke enig i at dommen i lagmannsretten innebærer at If har overtatt utgifter som det norske helsevesen burde betalt. Han viser til at norsk helsevesen kommer til å måtte bruke 35 til 40 millioner kroner i behandling og utstyr for hans klient i årene framover. I tillegg kommer pensjonsordninger hun har krav på.

- Sett i lys av dette er 10 millioner kroner et lite beløp, sier Ness til NTB.

- Jeg synes forsikringsselskapet kunne prosedert på prinsipper, og gjort opp med Bråtane, sier Ness. Han mener selskapet ved sin framgangsmåte har erkjent en dårlig saksbehandling i saken, og derfor burde gjort opp. I stedet ville det vært mulig for If og bedt andre enn 21-åringen overtatt de prinsipielle sidene ved saken.

- Hun har ikke noe valg. Hun kan ikke trekke seg nå, sier Ness. Han mener det burde vært et annet tvistesystem enn domstolene i slike saker. Enkeltmennesker flest orker ikke ta opp kampen mot store og ressurssterke selskaper, mener han.

- Det er et rått løp, sier advokat Ness.

<B>IF ANKER: Katrine Bråtane sammen med venninnene Solvor Berntsen og Oddfrid Ropstad etter at hun ble tilkjent 10 millioner i erstatning etter en trafikkulykke. Nå anker forsikringsselskapet saken videre.