Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke gi USA ICC-immunitet

Frankrike og Tyskland vil avstå fra å stemme i Sikkerhetsrådet over en fornyelse av USAs immunitet mot utlevering til den internasjonale straffedomstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forventet at de tre andre europeiske medlemmene av rådet - Storbritannia, Bulgaria og Spania - vil stemme for å forlenge resolusjonen. Fjorårets avstemning var enstemmig.

FNs generalsekretær Kofi Annan advarte i dag Sikkerhetsrådet mot at en forlengelse av immuniteten til amerikanske fredsbevarende styrker blir en «årlig rutine». Ifølge Annan vil dette undergrave domstolens autoritet.

The International Criminal Court (ICC) skal kunne rettsforfølge hvem som helst, både statsoverhoder og vanlige innbyggere, for folkemord og grove forbrytelser mot menneskeheten.

Domstolen er ratifisert av 90 land, men ikke av stormaktene USA, Russland og Kina - tre land med vetomakt i FNs sikkerhetsråd.

USA hevder at domstolen kan brukes til politisk forfølgelse av amerikanske borgere i utlandet. USA godkjente først opprettelsen av domstolen i 1998, men trakk tilbake sin signatur. Siden har USA aktivt forsøkt å rekruttere ICC-land til å inngå tosidige avtaler om ikke å utlevere amerikanere til domstolen.

ICC kan bare behandle påståtte lovbrudd som er skjedd etter juli i 2002, da domstolen ble vedtatt opprettet.

(NTB-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media