HAR GJENNOMGÅTT: Riksadvokat Tor-Aksel Busch har gjennomgått 204 bildrapssaker og sier nå nei til gjenopptakelse. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HAR GJENNOMGÅTT: Riksadvokat Tor-Aksel Busch har gjennomgått 204 bildrapssaker og sier nå nei til gjenopptakelse. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Vil ikke gjenoppta 204 bildrapssaker

Politiet og statsadvokatene har vurdert alle landets bildrapssaker de siste ti årene på nytt. Konklusjonen er at det er ingen grunn til gjenopptakelse av de 204 dommene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokaten beordret i november i fjor at alle bildrapssaker de siste ti årene skulle gjennomgås. Det var en følge av at Statens vegvesen hadde hemmeligholdt 1.548 ulykkesrapporter som peker på årsaker til at liv går tapt i trafikken.

Gjennomgangen er nå ferdig. Ingen av de 27 politidistriktene eller elleve statsadvokatene mener det er grunn til gjenopptakelse av de 204 sakene, skriver VG.

I 46 av de 204 sakene fantes det en skjult rapport som pekte på feil med veien, men dette ga ikke grunn til gjenopptakelse, er konklusjonen.

- Vi har tillit til at det er blitt gjort en grundig og ordentlig gjennomgang hos statsadvokat og politi, sier Anders Blix Gundersen ved Riksadvokaten.

I et brev til Samferdselsdepartementet skriver Riksadvokaten at «påtalemyndigheten i politiet har ikke gitt tilråding om begjæring av gjenåpning i noen av sakene, og politiets anbefaling er fulgt av statsadvokaten i samtlige saker».

En 20 år gammel mann ble i november i fjor frikjent for bildrap etter at en ulykkesrapport fra Vegvesenet ble lagt fram i retten. VG har tidligere avslørt at Vegvesenets rapporter, de såkalte UAG-rapportene, har vært hemmeligholdt for etterlatte, politi og domstoler siden rapportene ble innført i 2005 ved alle dødsulykker.

(NTB)