- Vil ikke godta dommen i dag

Klokka 13 får Øygard høre straffutmålingen.

- TAR BETENKNINGSTID: I dag får Rune Øygard lagmannsrettsdommen i overgrepssaken, men han vil bruke de neste dagene til å finkjemme dommen for muligheter til å anke til Høyesterett.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
- TAR BETENKNINGSTID: I dag får Rune Øygard lagmannsrettsdommen i overgrepssaken, men han vil bruke de neste dagene til å finkjemme dommen for muligheter til å anke til Høyesterett. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): I dag blir det klart hvor lang fengselsstraff Øygard blir idømt i Eidsivating lagmannsrett, etter at aktor i forrige uke ba om en straff på to og et halvt år. Når dommen blir avsagt klokka 13 vil eks-ordføreren også få opplest nye, ubehagelige karakteristikker av hans misbruk av den 14-15 år gamle jenta.

Men Øygard-saken får ikke noen endelig avslutning i rettssystemet i dag, ifølge forsvarer Mette Yvonne Larsen.

- Han kommer til å ta betenkningstid. Det er ikke naturlig verken å godta eller å anke dommen over bordet, sier advokaten.

- Mulige saksbehandlingsfeil «Jeg skal kjempe så lenge jeg må. Om jeg så må havne i Menneskerettsdomstolen (i Strasbourg)», sa Øygard til TV 2 i fjor.

Etter at juryen i lagmannsretten i sin kjennelse luket ut det alvorligste straffebudet har ikke tiltalte vært like bastant. Han vet at straffutmålingen i tingretten på fire års fengsel nå vil bli omtrent halvert. Men det må trolig en ytterligere mild dom til i ettermiddag for at Øygard skal la være å anke lengden på straffen eller påståtte saksbehandlingsfeil.

- Han ønsker å vurdere om det er noen måte å angripe dommen på overfor Høyesterett. Mulige saksbehandlingsfeil kan være at vi ikke fikk utlevert journalene fra jentas behandlere som vitnet i retten, og at vi ikke fikk lov til å føre ett av våre vitner, sier Larsen.

- Ny rettssak om nødvendig Om en eventuell anke slipper gjennom nåløyet til Høyesterett, kan behandlingen der i teorien ende med oppheving av dommen og en helt ny lagmannsrettssak. Selv om et slikt utfall kan ende opp med å bli verre for ham enn å godta dagens dom, har Øygard vært klar på at han om nødvendig vil gå gjennom en ny rettssak fra A til Å.

- Han ser ikke mørkt på det selv, men han skjønner jo at det vil være en belastning for alle parter, sier Larsen.

Detaljene rundt et fengselsopphold - det mest sannsynlige utfallet - har Øygard ikke begynt å tenke på.

- Han er ikke der i det hele tatt. Nå skal vi bruke den tida vi må etter dommen for å se nøye på den, så får vi eventuelt snakke om soning og fengsel etterhvert, sier forsvareren til Dagbladet.

Bistandsadvokaten til den fornærmede 17-åringen, Nina Braathen Hjortdal, uttalte i forrige uke at jenta er forberedt på at Øygard kan prøve å anke saken til siste instans.

- Vi har skjønt at vi ikke kan forvente noe annet fra den kanten, sa Braathen Hjortdal.

Følg domsavsigelsen på DB.no fra klokka 12.45 i dag.