Vil ikke granske drap på sivile

Usbekistan nekter FN-granskning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidenten i Usbekistan, Islam Karimov, har gjort det klart overfor FNs generalsekretær at han ikke ønsker en internasjonal granskning av drapene på sivile forrige helg.

Mener de har kontroll

– Han sa at han har situasjonen under kontroll og at han gjør alt han kan for å finne de ansvarlige, og at han ikke trengte en internasjonal granskning for å fastslå fakta, sa FNs generalsekretær Kofi Annan etter å ha snakket med den usbekiske presidenten torsdag.

Regjeringsstyrker åpnet ild etter at demonstranter hadde stormet et fengsel, satt fri fanger og overtatt kontorene til de lokale myndighetene i byen Andijan forrige fredag.

Mange av demonstrantene var innbyggere som protesterte mot fattigdom og arbeidsløshet.

Karimovs regjering har nektet for at soldatene skjøt mot sivile og har isteden klandret islamistiske militante for opprøret.

Regjeringen sier at 169 mennesker døde i Andijan, mens opposisjonen mener at det var mer enn 700 mennesker som ble drept – over 500 mennesker i Andijan og rundt 200 i nærliggende Pakhtabad. Opposisjonen sier at de fleste var sivile.

(ANB-AP)

VENTER PÅ INFORMASJON: Usbekere i kø utenfor et sykehus etter opptøyene. De venter på å få vite hvordan det går med deres kjære. Foto: SCANPIX
VENTER PÅ INFORMASJON: Usbekere i kø utenfor et sykehus etter opptøyene. De venter på å få vite hvordan det går med deres kjære. Foto: SCANPIX Vis mer