Vil ikke granske gasslekkasje

Petroleumstilsynet kommer ikke til å granske nattas gasslekkasje på Statfjord A.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Like over kl. 01.00 natt til tirsdag, gikk gassalarmen på Statoils Statfjord A-plattform i Nordsjøen. Petroleumstilsynet sier til Dagbladet.no at det ikke vil bli aktuelt for tilsynet å granske hendelsen.

- Men vi kommer til å ha tett oppfølging mot Statoil i denne saken. Her har vi en lekkasje av råolje inne i en modul på plattformen. Slike hendelser tar vi alltid på alvor, sier pressekontakt Ole Johan Faret i Petroleumstilsynet.


Slapp å evakuere


I natt ble produksjonen stanset umiddelbart, og mannskapet, bestående av 244 personer, mønstret til livbåtene.

- Da produksjonen ble stanset, stoppet også lekkasjen. Dermed trengte de ikke evakuere i livbåtene, sier informasjonsvakt Jannicke Allers i Statoil til Dagbladet.no

Rundt ti personer blir i slike tilfeller igjen for å ta seg av situasjonen, mens de resterende ombord forbereder seg på evakuering.

Klokka 02.00 ble situasjonen regnet som under kontroll, men det drøyde nærmere en time til før mannskapet igjen kunne returnere fra livbåt-seksjonen.

- Dette er fordi vi må gjennomgå visse rutiner for å sikre plattformen. En slik alarm er jo alltid litt dramatisk, men siden lekkasjen ga seg i det produksjonen ble stanset, betegner ledelsen ombord det allikevel som relativt udramatisk, sier Allers til Dagbladet.no.

Produksjonsstopp

Produksjonen på Statfjord A-plattformen er fortsatt stanset, men Statoil håper å være i gang igjen i løpet av dagen.Like før kl. 06.00 tirsdag morgen, meldte Statoil at årsaken var funnet.

- Det er snakk om en innvendig lekkasje, som er isolert, og det er ikke lekket noe ut i havet. Ledelsen på plattformen sier de har god kontroll over situasjonen, sier Allers til Dagbladet.no, og utdyper:

- Det dreier seg om et hull på en såkalt testseparator. Av de tre separatorene som skiller ut vann, olje og gass, er det et av vannrørene det har gått hull på.

Taper penger

De tre plattformene i Statfjord-feltet produserer til sammen omkring 180 000 fat olje per døgn, og en stopp vil medføre et foreløpig uvisst økonomisk tap for Statoil ASA.

Statfjord A er den minste av de tre, med sine 270 meter og 600 000 tonns tyngde. Den startet produksjonen 24. november 1979, mens brødrene B og C startet oljepumpa henholdsvis tre og seks år senere, ifølge Statoils hjemmesider.

ALARM: En lekkasje i et vannrør førte til nestenevakuering fra Statoils oljeplattform Statfjord A i natt.
Statfjord-feltet ligger lengst vest av Statoils oljefelter, og består av produksjonsplattformene Statfjord A, Statfjord B og Statfjord C, hvor A er den eldste og minste.